Piernik z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzac do 175 stopni. Formę keksowa posmarowac tłuszczem i
wysypać mąką.
W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i
wymieszać.
Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną i cynamon.
Podgrzewać jeszcze przez 1 min
na minimalnym ogniu cały czas mieszjąc.
Zdjąć garnek z ognia ( masa będzie bardzo ciepła) odczekać 1 min i
dodawać kolejno: sodę, kawę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz
energicznie wymieszać łyżką (masa sie spieni). Cały czas mieszając
dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednoi przez sitko. Masę
wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki.
Masę wlać do formy ( ma będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika.
Piec 45-50 min, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Po całkowitym
wystygnięciu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami. Na
wierzch polać polewą czekoladową.
Ja posypałam wierzch wiórkami kokosowymi i rodzynkami.
Komentarze