Piernik z powidłami śliwkowymi

4.99 (146 ocen)

  • 60 min

Przepis na te pyszne ciasto dostałam od znajomych. Zawsze sie udaje a mój 4-letni synek sie nim zajada nie tylko w święta.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    125g masła
    250g(1 szklanka) cukru
    2 łyżki miodu
    2 łyżki powideł śliwkowych
    4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżeczki sody
    2 pełne łyżki kawy zbożwej np Inka
    250 ml (1 szklanka) mleka
    2 jajka
    2 szklanki mąki pszennej
    POLEWA CZEKOLADOWA NA WIERZCH
    PRZEŁOŻENIE:
    powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

4.99 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE:
    Piekarnik nagrzac do 175 stopni. Formę keksowa posmarowac tłuszczem i
    wysypać mąką.
    W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i
    wymieszać.
    Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną i cynamon.
    Podgrzewać jeszcze przez 1 min
    na minimalnym ogniu cały czas mieszjąc.
    Zdjąć garnek z ognia ( masa będzie bardzo ciepła) odczekać 1 min i
    dodawać kolejno: sodę, kawę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz
    energicznie wymieszać łyżką (masa sie spieni). Cały czas mieszając
    dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednoi przez sitko. Masę
    wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki.
    Masę wlać do formy ( ma będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika.
    Piec 45-50 min, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Po całkowitym
    wystygnięciu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami. Na
    wierzch polać polewą czekoladową.
    Ja posypałam wierzch wiórkami kokosowymi i rodzynkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować