BEZGLUTENOWE MUFFINY Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

4.42 (175 ocen)

  • 50 min

Kakaowe muffiny z powidłami śliwkowymi, puszyste i delikatne, błyskawiczne w przygotowaniu. Pieczenie bez glutenu, kiedyś wydawało mi się niemożliwe, czy to w ogóle smakuje … Muffiny bezglutenowe też mogą być bardzo smaczne, o wiele lepsze co się okazało w efekcie końcowym.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na 12 muffin

    mąka ryżowa 1/2 szklanki
    mąka kukurydziana 1/2 szklanki
    cukier 1/2 szklanki
    jajka 3
    proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki ( produkt bezglutenowy)
    kakao Ivoria 3 łyżeczki ( produkt bezglutenowy )
    olej 1/3 szklanki
    powidła śliwkowe 4 łyżeczki
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.42 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Bezglutenowe muffiny z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Piekarnik nagrzewam do 200 °C z funkcją termoobiegu, formę na muffiny wypełniam papilotkami.
    Jajka ubijam z cukrem, na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę. Kolejno dodaję obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Cały czas miksując, cienką strużką wlewam olej, na końcu dodaję powidła i miksuje do połączenia składników.
    Ciasto przelewam do papilotek do 2/3 wysokości. Pieką się w temperaturze 200 °C w czasie 15-20 minut ( do suchego patyczka, należy pilnować aby się nie przypalił, wtedy stwardnieją z wierzchu. Moje muffiny były gotowe w 15 minut).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: Ciasta bezglutenowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować