Makowiec z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Makowice bardzo ładnie wyrasta a świeżość utrzymuje nawet 3-4 dni o ile tyle wytrzyma, z tej porcji ciasta wychodzą dwie sztuki. więcej zdjęć na http://wypiekirene.blogspot.com/

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :- 600 g mąki pszennej u mnie typ 550
    - 260 ml letniego mleka
    - 90 g cukru
    - 50 g świeżych drożdży
    - 3 jajka
    - szczypta soli
    - 90 g roztopionego masła
    - 1 mała łyżeczka olejku waniliowego
    Lukier :
    - sok z cytryny
    - szklanka cukru pudru

    Do cukru dolewamy po trochę sok z cytryny i cały czas mieszamy , ucieramy tak aby konsystencja była jak gęstej śmietany .

    Nadzienie :
    - 500 g maku z puszki u mnie Bakaland
    - 3 łyżki bułki tartej jeśli masa jest za rzadka
    - łyżka rodzynek i łyżka pokrojonych orzechów włoskich
    Mieszamy wszystkie składniki ,jak jest za mało słodkie dodajemy trochę miodu lub cukru.

    Kruszonka :
    - 200 g mąki
    - 100 g cukru
    - 120 g masła
    - kilka kropel olejku waniliowego
    zgniatamy wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży,łyżki cukru i części mleka robimy rozczyn,odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
    Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ok 10 minut,posypujemy delikatnie mąką ,
    przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę,
    Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto i dzielimy na dwie części,
    wałkujemy na prostokąt i nakładamy połowę masy makowej,
    zwijamy roladę ,boki zawijamy pod spód,
    dociskamy całość na płasko ale delikatnie , nakłuwamy widelcem
    smarujemy mlekiem , z kruszonki robimy "płatki" i układamy na makowcu ,
    przykrywamy ściereczką ,drugiego robimy tak samo .
    Odstawiamy na ok 40 minut pod przykryciem,
    nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez 30 minut ,wyciągamy na kratkę i smarujemy lukrem jeszcze ciepłe :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować