Makowice bardzo ładnie wyrasta a świeżość utrzymuje nawet 3-4 dni o ile tyle wytrzyma, z tej porcji ciasta wychodzą dwie sztuki. więcej zdjęć na http://wypiekirene.blogspot.com/
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto :- 600 g mąki pszennej u mnie typ 550
- 260 ml letniego mleka
- 90 g cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 3 jajka
- szczypta soli
- 90 g roztopionego masła
- 1 mała łyżeczka olejku waniliowego
Lukier :
- sok z cytryny
- szklanka cukru pudru
Do cukru dolewamy po trochę sok z cytryny i cały czas mieszamy , ucieramy tak aby konsystencja była jak gęstej śmietany .
Nadzienie :
- 500 g maku z puszki u mnie Bakaland
- 3 łyżki bułki tartej jeśli masa jest za rzadka
- łyżka rodzynek i łyżka pokrojonych orzechów włoskich
Mieszamy wszystkie składniki ,jak jest za mało słodkie dodajemy trochę miodu lub cukru.
Kruszonka :
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 120 g masła
- kilka kropel olejku waniliowego
zgniatamy wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki
Makowiec z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży,łyżki cukru i części mleka robimy rozczyn,odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ok 10 minut,posypujemy delikatnie mąką ,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę,
Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto i dzielimy na dwie części,
wałkujemy na prostokąt i nakładamy połowę masy makowej,
zwijamy roladę ,boki zawijamy pod spód,
dociskamy całość na płasko ale delikatnie , nakłuwamy widelcem
smarujemy mlekiem , z kruszonki robimy "płatki" i układamy na makowcu ,
przykrywamy ściereczką ,drugiego robimy tak samo .
Odstawiamy na ok 40 minut pod przykryciem,
nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez 30 minut ,wyciągamy na kratkę i smarujemy lukrem jeszcze ciepłe :)
Komentarze