Makowiec z kruszonką

3.92 (13 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To pyszny i bardzo prosty do wykonania makowiec. Bardzo lubię makowce, ale w natłoku codziennych zajęć nie zawsze znajdę czas na mielenie maku i przygotowywanie tradycyjnej masy makowej. W tym wypadku wykorzystanie gotowego produktu okazała się świetnym rozwiązaniem.

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód
    25dag mąki
    15dag masła
    ¾ szklanki cukru
    ¼ szklanki mleka
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka

    Kruszonka
    15dag mąki
    10dag masła
    8dag cukru

    1 puszka masy makowej 850 g (np. z bakaliami)
Wystaw ocenę:

3.92 (13 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Kruszonka

Makowiec z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć na puch, dodać – porcjami – cukier zwykły i waniliowy, jajka, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gęste.
    Masę wyłożyć do formy – o wymiarach 30x25 – wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Na cieście rozłożyć masę makową.
    Składniki kruszonki rozetrzeć w dłoniach i wyłożyć na mak.
    Ciasto piec około 55 minut w 180stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować