Makowiec z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Trochę inny od tradycyjnego,ale bardzo smaczny i mocno wilgotny a to za sprawą jabłek dodanych do maku. Nazywany jest makowcem japońskim.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 200 g mielonego suchego maku
    300 ml mleka
    120 g masła
    160 g cukru
    4 łyżki miodu naturalnego
    100 g kaszy manny
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    4 jajka
    400 g startych jabłek
    2 łyżki soku z cytryny
    50 g posiekanych orzechów laskowych
    50 g rodzynek

    polewa:
    50 g masła
    4 łyżki cukru
    4 łyzki kakao
    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mak zalać gorącym mlekiem i gotować na małym ogniu,aż wchłonie całe mleko pamiętając o częstym mieszaniu. Odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami,dodać miód,mak oraz kaszę manną i proszek do pieczenia. Utarte jabłka wymieszać z sokiem z cytryny i dodać do masy makowej,dodać również rodzynki i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,delikatnie połączyć z masą makowo-jabłkową. Przelać do tortownicy ( śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 70 minut w temp. 180 stopni C.
  • 3. Składniki polewy roztopić i mieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej konsystencji.

    Wystudzony makowiec wyłożyć z formy i polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować