Trochę inny od tradycyjnego,ale bardzo smaczny i mocno wilgotny a to za sprawą jabłek dodanych do maku. Nazywany jest makowcem japońskim.
3 godz.
Składniki:
200 g mielonego suchego maku
300 ml mleka
120 g masła
160 g cukru
4 łyżki miodu naturalnego
100 g kaszy manny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 jajka
400 g startych jabłek
2 łyżki soku z cytryny
50 g posiekanych orzechów laskowych
50 g rodzynek
Makowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mak zalać gorącym mlekiem i gotować na małym ogniu,aż wchłonie całe mleko pamiętając o częstym mieszaniu. Odstawić do wystygnięcia.
2.Masło utrzeć z cukrem i żółtkami,dodać miód,mak oraz kaszę manną i proszek do pieczenia. Utarte jabłka wymieszać z sokiem z cytryny i dodać do masy makowej,dodać również rodzynki i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,delikatnie połączyć z masą makowo-jabłkową. Przelać do tortownicy ( śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 70 minut w temp. 180 stopni C.
3.Składniki polewy roztopić i mieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej konsystencji.
Wystudzony makowiec wyłożyć z formy i polać polewą czekoladową.
Komentarze