Makowiec tropikalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak wsypuję do miski, zalewam gorącym mlekiem i odstawiam na godzinę, Po tym czasie odciskam nadmiar mleka a mak mielę w maszynką.
2.100 g pokruszonych orzechów wsypuję do miski, dodaję kaszę manną oraz proszek do pieczenia, mieszam.
3.Masło miksuję razem z cukrem pudrem, dodając stopniowo żółtka, olej waniliowy, zmielony mak.
Następnie cały czas miksując dodaję mieszankę z kaszy manny.
4.Jabłka myję, obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Białka jajek ubijam na sztywno mikserem. Jabłka, ubite białka, rodzynki, dodaję do masy makowej, mieszając delikatnie łyżką.
Ciasto przekładam do formy natłuszczonej masłem i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
5.Czekoladę, śmietanę przekładam do rondelka, rozpuszczam. Polewą smaruję wierzch upieczonego ciasta i posypuję orzechami.
Komentarze