Makowiec Tropikalny

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosty sposób pyszny makowiec, który jest długo świeży i wilgotny, a to wszystko przez jeden czarodziejski składnik jabłka.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 400 g maku niemielonego
    • 2 szk. mleka
    • 150 g orzechów włoskich tropikalnych
    • 200 g kaszy manny
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 200 g masła
    • 200 g cukru pudru
    • 8 jajek
    • 1 olejek waniliowy
    • 4 szt. jabłek
    • 80 g czekolady gorzkiej
    • 3 łyżki śmietany 30%
    • 100 g rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Makowiec tropikalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mak 1. Mak wsypuję do miski, zalewam gorącym mlekiem i odstawiam na godzinę, Po tym czasie odciskam nadmiar mleka a mak mielę w maszynką.
  • kasza 2. 100 g pokruszonych orzechów wsypuję do miski, dodaję kaszę manną oraz proszek do pieczenia, mieszam.
  • masa 3. Masło miksuję razem z cukrem pudrem, dodając stopniowo żółtka, olej waniliowy, zmielony mak.
    Następnie cały czas miksując dodaję mieszankę z kaszy manny.
  • ciasto 4. Jabłka myję, obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Białka jajek ubijam na sztywno mikserem. Jabłka, ubite białka, rodzynki, dodaję do masy makowej, mieszając delikatnie łyżką.
    Ciasto przekładam do formy natłuszczonej masłem i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
  • polewa 5. Czekoladę, śmietanę przekładam do rondelka, rozpuszczam. Polewą smaruję wierzch upieczonego ciasta i posypuję orzechami.
  • ciasto 6. Ciasto gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować