Makowiec (ciasto makowe) bez mąki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Makowiec (ciasto makowe) bez mąki idealny na Świąteczny Stół.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 jajek,
    250 g masła,
    1 szklanka cukru,
    2 szklanki maku,
    8 łyżek bułki tartej,
    16 g cukru waniliowego,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    5-6 kropliaromatu migdałowego,
    1 ½ szklanki bakalii: rodzynki, suszona żurawina, , migdały, wiórka kokosowe, orzechy laskowe.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Makowiec (ciasto makowe) bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalewamy zimną wodą i gotujemy 20 minut pod przykryciem, studzimy i odcedzamy. Następnie mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa (drobne oczka).

    Masło z cukiem ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mak, bułkę tartą, cukier waniliowy i aromat, dalej miksujemy do połączenia się składników.

    Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy posiekane bakalie i mieszamy.

    Tortownicę (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. wlewamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Porady

Dodajemy ulubione bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

ciasto makowe - makowiec

To może cię zainteresować