Ciasto makowe bez mąki

4.47 (185 ocen)

  • 35 min

Szybkie i proste do zrobienia.

  • 35 min

Składniki:

  • 200 g mielonego maku
    1 szklanka cukru
    1/2 kostki masła(100 g)
    5 jajek
    1 łyżka miodu naturalnego
    2 łyżki bułki tartej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g rodzynek
    polewa:
    2 łyżki mleka
    1 łyżka kakao
    3/4 szklanki cukru
    1/2 kostki masła(100 g)
Wystaw ocenę:

4.47 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto makowe bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalać 3/4 szklanki wody lub mleka i na chwilę odstawić.Masło z cukrem utrzeć i w między czasie dodawać po jednym żółtku.Następnie dodać miód,bułkę,proszek,mak i rodzynki.Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makową.Masę przełożyć do formy i piec 35-40 min. w temp.180 stopni Celsjusza do suchego patyczka.Składniki na polewę rozpuścić na jak najmniejszym ogniu i wolno gotować do czasu, aż polewa będzie gęstnieć i spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli, zdjąć z ognia i gorącą polewą polewać wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Miód Rodzynki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować