Makowiec błyskawiczny bez mąki

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

pyszny, szybki w przygotowaniu a co najważniejsze bez mąki - król stołów MAKOWIEC

  • 60 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
    2 jabłka starte na grubych oczkach
    szklanka maku
    15 dag margaryny
    6 jajek
    6 łyżek kaszy manny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki namoczonych rodzynek
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Makowiec błyskawiczny bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Do masy dodać mak,kaszę mannę,proszek do pieczenia, jabłka, i rodzynki, starannie wymieszać. Połączyć z pianą ubita z białek.
    Ciasto wyłożyć do blachy wyłożonej pergaminem. Piec 40-50 minut w temperaturze 180 st (termoobieg) lub 200st. Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować