1.
Z drożdży, 1 łyżki cukru odrobiny mleka zarobić rozczyn. Gdy podrośnie dodać do pozostałych składników i dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia a następnie wyrobić. Gdy podrośnie podzielić na dwie części. i rozwałkować
2. Na każdą rozwałkowaną część ciasta nałożyć masę makową i dokładnie zwinąć w rulon. Zawinąć w pergamin przełożyć do wąskich form i odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku przez ok 40 minut w temp ok 180 stopni CPo upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem
3.Masa makowa
Mak sparzyć i zemleć w maszynce o drobnym sitku. Masło roztopić, dodać cukier,miód, mak, bakalie, olejek i żółtka. Dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć Jeśli masa jest za sucha, można dodać odrobinę słodkiego mleka. Białka ubić na sztywno i dodać do przestudzonego maku.
Komentarze