• Dla 10 osób
  • Łatwy

Makowiec zawsze musi być na świątecznym stole

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna luksusowa: 0.5 kilograma
    - zółtka z dużych jajek: 3 sztuki
    - olej: 0.5 szklanki
    - drożdży: 5 gramów
    - mleko: 0.25 litra
    - cukier: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    MASA MAKOWA:
    - mak: 50 dekagramów
    - masło: 10 dekagramów
    - cukier: 0.75 szklanki
    - miód: 0.5 szklanki
    - jajka: 3 sztuki
    - bakalie rózne: 1 szklanka
    - olejek migdałowy: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Ciasto drożdżowe Desery

Makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie  makowca 1.
    Z drożdży, 1 łyżki cukru odrobiny mleka zarobić rozczyn. Gdy podrośnie dodać do pozostałych składników i dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia a następnie wyrobić. Gdy podrośnie podzielić na dwie części. i rozwałkować



  • strucla   makowa 2. Na każdą rozwałkowaną część ciasta nałożyć masę makową i dokładnie zwinąć w rulon. Zawinąć w pergamin przełożyć do wąskich form i odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku przez ok 40 minut w temp ok 180 stopni CPo upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem
  • makowce 3. Masa makowa

    Mak sparzyć i zemleć w maszynce o drobnym sitku. Masło roztopić, dodać cukier,miód, mak, bakalie, olejek i żółtka. Dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć Jeśli masa jest za sucha, można dodać odrobinę słodkiego mleka. Białka ubić na sztywno i dodać do przestudzonego maku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować