Makowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis na ciasto do rolady makowej, jest bardzo uniwersalny i warto mieć go zawsze pod ręką. Ponieważ zmieniając jedynie ilość cukru możemy wykorzystać je zarówno do słodkiej strucli z jabłkami jak i słonej rolady np. z szynką i serem.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • 1/2 litra mleka
    50 g drożdży
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    5 żółtek
    100 g masła
    mąka (ile zabierze ciasto)
    gotowa masa makowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Makowiec Desery

Makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małej misce lub większym kubeczku przygotuj zaczyn. W tym celu dokładnie wymieszaj podgrzane mleko, drożdże, cukier oraz ok 5-6 łyżek mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 10 min.

    Do dużej miski przesiej sporą ilość mąki, następnie dodaj pokrojone masło, ubite żółtka, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrób gładkie ciasto, w razie czego podsypuj mąką aż do momentu kiedy zacznie odchodzić od ręki. Gotowe przykryj i znów odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

  • 2. Wyrośnięte ciasto porcjami wałkuj w prostokąt na grubość ok 0,5 cm. Nałóż nadzienie i zwijaj jak roladę. Następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem zmieszanym z odrobiną mleka. Kiedy rolady podrosną upiecz je w nagrzanym piekarniku w temp 200C przez ok 20-30 min aż będą rumiane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować