Przepis na ciasto do rolady makowej, jest bardzo uniwersalny i warto mieć go zawsze pod ręką. Ponieważ zmieniając jedynie ilość cukru możemy wykorzystać je zarówno do słodkiej strucli z jabłkami jak i słonej rolady np. z szynką i serem.
1 godz. 40 min
Składniki:
1/2 litra mleka
50 g drożdży
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
5 żółtek
100 g masła
mąka (ile zabierze ciasto)
gotowa masa makowa
1.W małej misce lub większym kubeczku przygotuj zaczyn. W tym celu dokładnie wymieszaj podgrzane mleko, drożdże, cukier oraz ok 5-6 łyżek mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 10 min.
Do dużej miski przesiej sporą ilość mąki, następnie dodaj pokrojone masło, ubite żółtka, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrób gładkie ciasto, w razie czego podsypuj mąką aż do momentu kiedy zacznie odchodzić od ręki. Gotowe przykryj i znów odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
2.Wyrośnięte ciasto porcjami wałkuj w prostokąt na grubość ok 0,5 cm. Nałóż nadzienie i zwijaj jak roladę. Następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem zmieszanym z odrobiną mleka. Kiedy rolady podrosną upiecz je w nagrzanym piekarniku w temp 200C przez ok 20-30 min aż będą rumiane.
Komentarze