Tradycyjny makowiec znany wielu gdyż jest to "starodawny" przepis mojej babci i pewnie wielu babć.Jest pracochłonny i nie zawsze się nam ładnie zwinie w roladę ale zawsze bardzo smaczny.
4.5 (167 ocen)
Porady
Z podanej porcji wychodzą dwa długie makowce wielkości długich blach keksowych. Osobiście robię zawsze podwójną porcję czyli z kilograma i piekę od razu 4 makowce na 2 poziomach w piekarniku. Maku w przepisie jest dość sporo więc jeśli ktoś woli makowce z mniejszą ilością należy trochę te proporcje zmniejszyć. Ja przygotowując tak mak przed Bożym Narodzeniem odkładam trochę w miseczkę i na drugi dzień albo i ten sam jeszcze robię kluski z makiem. Można również przygotować ciasto wg przepisu a zamiast robionej tak masy makowej kupić taka gotową. Można także kupić gotowy już zmielony mak i dalej robić masę wg przepisu. Podany czas przygotowania jest podany trochę na oko gdyż w zależności czy mielimy mak tego samego dnia co robimy ciasto czy innego i w zależności jak długo nam rośnie ciasto i ile je wyrabiamy
Komentarze