Makowiec

4.5 (167 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Tradycyjny makowiec znany wielu gdyż jest to "starodawny" przepis mojej babci i pewnie wielu babć.Jest pracochłonny i nie zawsze się nam ładnie zwinie w roladę ale zawsze bardzo smaczny.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • CIASTO:
    • 50 dag mąki pszennej
    • 5 dag drożdży (pół kostki)
    • Ok. 1 szklanka mleka
    • 15 dag cukru
    • 3 żółtka (białka do smarowania placków)
    • 2 całe jajka
    • 1/3 kostki margaryny lub masła (roztopionej)
    • Masło i bułka tarta do smarowania blach lub papier

    MASA MAKOWA:
    • 50 dag maku
    • 20 dag cukru
    • 2 łyżki miodu
    • 3 całe jajka
    • 0,5 kostki margaryny
    • Odrobina proszku do pieczenia
    • Aromat migdałowy lub rumowy
    • Bakalie – rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy

    • Dodatkowo lukier lub gotowa polewa na wierzch
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak przesiać, zagotować i pozostawić do wystudzenia w wodzie. Następnie dokładnie odsączyć. Zemleć dwu –trzy krotnie przez maszynkę dodając do ostatniego mielenia cukier.
  • 2. Z drożdży i mleka i odrobiny mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn, utarte z cukrem żółtka i całe jajka dodać do mąki. Wyrabiać ciasto i w miarę potrzeby dodawać ciepłe mleko. Pod koniec wyrabiania dodać lekko ciepłą roztopioną margarynę. Wyrobić aż będzie odchodzić od ręki. Na koniec dodać aromat.
    Odstawić do wyrośnięcia.
  • 3. W tym czasie gdy ciasto będzie rosło przygotować masę makową z wcześniej zmielonego już maku. Do maku dodać miód, ubita pianę z białek, aromat oraz bakalie. Dokładnie wymieszać.
  • 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Uformować 2 prostokąty. Każdy rozwałkować i posmarować białkiem, które zostało od żółtek od ciasta i nakładać masę makową. Zwijać w roladę i na bieżąco zawinięty kawałek ciasta smarować białkiem aby cała rolada się dobrze skleiła, i w ten sposób zawijamy dwie rolady.
  • 5. Wyłożyć na wąskie blachy wysypane bułką lub wyłożone papierem do pieczenia. Na wierzchu posmarować resztą białka lub wybić dodatkowe całe jajko.
    Piec w temp. 170 -180 stopni przez około 40 minut aż będą rumiane.

Porady

Z podanej porcji wychodzą dwa długie makowce wielkości długich blach keksowych. Osobiście robię zawsze podwójną porcję czyli z kilograma i piekę od razu 4 makowce na 2 poziomach w piekarniku. Maku w przepisie jest dość sporo więc jeśli ktoś woli makowce z mniejszą ilością należy trochę te proporcje zmniejszyć. Ja przygotowując tak mak przed Bożym Narodzeniem odkładam trochę w miseczkę i na drugi dzień albo i ten sam jeszcze robię kluski z makiem. Można również przygotować ciasto wg przepisu a zamiast robionej tak masy makowej kupić taka gotową. Można także kupić gotowy już zmielony mak i dalej robić masę wg przepisu. Podany czas przygotowania jest podany trochę na oko gdyż w zależności czy mielimy mak tego samego dnia co robimy ciasto czy innego i w zależności jak długo nam rośnie ciasto i ile je wyrabiamy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować