Mak:
500 g maku
3 łyżki miodu
1 szkl cukru
1/2 margaryny
3 białka
50 g orzechów
50 g rodzynek
kilka suszonych moreli
kilka suszonych śliwek
25 ml amaretto
kilka kropli aromatu migdałowego
1.Margarynę rozetrzeć z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
2.2/3 ciasta rozwałkować i włożyć do blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Wyłożyć mak i przykryć pozostałym ciastem. Ciasto po rozwałkowaniu pociąć w paski lub tak jak u mnie wyciąć gwiazdki i przy pomocy wałka umieścić na masie makowej.
3.Mak: Wypłukany mak zalać wrzątkiem i gotować 20 minut. Osączyć na sitku i zemleć. Dodać posiekane bakalie, roztopioną margarynę, miód, cukier, alkohol, aromat i na koniec ubite białka. Wymieszać i wyłożyć na ciasto.
4.Piec w temp. 170*C ok. 50 min. Gdyby za mocno się rumieniło, przykryć papierem do pieczenia.
Komentarze