Makowiec

4.5 (173 ocen)

Smaczny i łatwy. Polecam.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 margaryna
    3 żółtka
    3/4 szkl cukru pudru
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    Mak:
    500 g maku
    3 łyżki miodu
    1 szkl cukru
    1/2 margaryny
    3 białka
    50 g orzechów
    50 g rodzynek
    kilka suszonych moreli
    kilka suszonych śliwek
    25 ml amaretto
    kilka kropli aromatu migdałowego

    Forma 24X36
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozetrzeć z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
  • 2. 2/3 ciasta rozwałkować i włożyć do blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Wyłożyć mak i przykryć pozostałym ciastem. Ciasto po rozwałkowaniu pociąć w paski lub tak jak u mnie wyciąć gwiazdki i przy pomocy wałka umieścić na masie makowej.
  • 3. Mak: Wypłukany mak zalać wrzątkiem i gotować 20 minut. Osączyć na sitku i zemleć. Dodać posiekane bakalie, roztopioną margarynę, miód, cukier, alkohol, aromat i na koniec ubite białka. Wymieszać i wyłożyć na ciasto.
  • 4. Piec w temp. 170*C ok. 50 min. Gdyby za mocno się rumieniło, przykryć papierem do pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować