Makowe z jabłkami

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest pyszne,wilgotne dzięki jabłkom,a do tego niedrogie i proste w przygotowaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • Spód-3/4 kostki margaryny lub masła 1 jajko+1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 2,5 szkl mąki tortowej ,2 łyżki bułki tartej Masa makowa-1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami 2 jajka 1 łyżka cukru pudru ,pół łyżeczki proszku do pieczenia 10 dkg miękkiej margaryny 2 łyżki mąki tortowej + 4 jabłka,1/3 łyżeczki cynamonu,łyżka cukru.kruszonka
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy,kroimy w średnią kostkę,dusimy kilka minut z cukrem i cynamonem,mieszając.Studzimy.Składniki na spód zagniatamy,wylepiamy spód blaszki(20/30cm) wyłożony papierem do pieczenia,posypujemy bułką tartą.Masa makowa-margarynę ucieramy z pudrem,dodajemy 2 żółtka,miksujemy.Do masy dodajemy masę makową z puszki,proszek i mąkę,krótko łączymy.Białka ubijamy na sztywno,za pomocą łopatki delikatnie łączymy z masą makową.Na ciasto w blaszce wykładamy nierównomiernie jabłka,przykrywamy masą makową i posypujemy kruszonką.Pieczemy ok 50 minut w temp.175C.Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować