Makowe ciasto ze słodką bezą kokosową,puszystym kremem budyniowym, cała słodycz przełamana kwaskowymi jabłkami z galaretką, tworzą duet idealny.Znakomicie sprawdzi się jako i deser do kawy czy na udekoruje świąteczny stół......
1 godz. 40 min
Składniki:
Blaszka o wym 24/42 cm
Ciasto makowe:
6 jajek
200 g masła lub margaryny
1 szklanka maki tortowej
1 szklanka cukru
2 łyżki śmietany 18%
1/2 szklanki suchego maku
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe
4 białka jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka wiórek kokosowych białych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
80 dag winnych jabłek (po obraniu)
2 galaretki agrestowe
3/4 szklanki wody
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
Masa budyniowa:
1 budyń na 750 ml mleka
2,5 szklanki mleka
1 łyżka mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła lub dobrej margaryny
Dodatkowo:
1 puszka gotowego kajmaku
80 g wiórek kokosowych białych
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO MAKOWE: Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem dodając stopniowo same żółtka jaj,następnie nie przerywając ucierania dodać śmietanę, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem,dodać do masy,wymieszać.Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę dodać do ciasta delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej o podanych wymiarach. Piec około 40 minut w temp 180*c. Po wystudzeniu całkiem zimne przeciąć wzdłuż na połowę.
2.CIASTO KOKOSOWE: Białka jaj ubić na lśniącą sztywną pianę pod koniec ubijania wsypać cukier,zmiksować,dodać wiórka i proszek do pieczenia,wymieszać.Przełożyć do blaszki o takich samych wymiarach jak piekliśmy ciasto makowe,wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu wystudzić
3.MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka pokroić w plastry dodać masło i cukier chwilę podprażyć aż zaczną być miękkie,następnie wlać wodę gotować całość 2 minuty, po czym zestawić z ognia wsypać galaretki,mieszać do całkowitego rozpuszczenia,zostawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
4.MASA BUDYNIOWA: Część mleka zagotować z cukrem,budyń z mąką roztrzepać w pozostałym mleku wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, przygotować krem.
5.PRZEŁOŻENIE: Jeden płat ciasta makowego wysmarować masą budyniową przykryć drugą warstwą makową wylać tężejące jabłka z galaretką przykryć ciastem kokosowym rozsmarować puszkę kajmaku posypać wiórkami.
Komentarze