Ciasto makowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno, dodać przesianą mąkę zmieszana z makiem i proszkiem do pieczenia. Na końcu powoli dodawać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 części.
2.Ubić białka z cukrem na sztywno. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec około 20 minut w 160 stopniach.
3.Mleko z cukrami waniliowymi zagotować. Dodać kaszę manną i ugotować. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać po łyżce ugotowanej kaszy mannej. Na końcu dodać sok z cytryny.
4.Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki. Dodać wodę i smażyć na małym ogniu do delikatnego rozgotowania. Do gorących jabłek wsypać galaretki. Przestudzić.
5.Ułożenie:
ciasto I (makowe) – 3/4 masy grysikowej – ciasto II (kakaowe) – masa jabłkowa – ciasto I (makowe) – ¼ masy grysikowej – dekorujemy startą czekoladą
Komentarze