Ciasto makowe z jabłkami

4.5 (197 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Ciasto wymaga wiele pracy, ale od czasu do czasu można poświęcić trochę czasu, aby uzyskać taki efekt.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto I:
    1 szklanka sypkiego maku
    1 szklanka białek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    ¾ kostki margaryny (rozpuścić)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ciasto II:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa grysikowa:
    2 szklanki mleka
    3 łyżki kaszy mannej błyskawicznej
    2 opakowania cukru waniliowego
    20 dag masła
    20 dag cukru pudru
    Sok z ½ cytryny
    Masa jabłkowa:
    1 i ½ kg jabłek
    ½ szklanki wody
    2 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Ciasto makowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodać przesianą mąkę zmieszana z makiem i proszkiem do pieczenia. Na końcu powoli dodawać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 części.
  • 2. Ubić białka z cukrem na sztywno. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec około 20 minut w 160 stopniach.
  • 3. Mleko z cukrami waniliowymi zagotować. Dodać kaszę manną i ugotować. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać po łyżce ugotowanej kaszy mannej. Na końcu dodać sok z cytryny.
  • 4. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki. Dodać wodę i smażyć na małym ogniu do delikatnego rozgotowania. Do gorących jabłek wsypać galaretki. Przestudzić.
  • 5. Ułożenie:
    ciasto I (makowe) – 3/4 masy grysikowej – ciasto II (kakaowe) – masa jabłkowa – ciasto I (makowe) – ¼ masy grysikowej – dekorujemy startą czekoladą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Białka Jabłka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować