Świąteczna kopuła rumowa

  • wyświetlono: 687 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Idealna na świąteczny stół,zachwyci gości smakiem i wyglądem!

pawel
  • 75min

Składniki

Biszkopt-3 jajka 0,5 szkl mąki pszennej 1|2 łyżeczki proszku do pieczenia 1\2 szkl cukru Masa rumowa -3 jajka 10 dkg miękkiego masła 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy -32g 7 łyżek rumu 40% 2 płaskie łyżki żelatyny 500ml śmietanki i30% Dodatkowo-1 op biszkoptów podłużnych (ok 12 szt) 250 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny czekoladowe ażurki,ciasteczka w czekoladzie ,posypka z ryżu dmuchanego lub krokant,6 kostek gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Świąteczna kopuła rumowa

  • 1. Biszkopt-białka ubijamy,dodajemy cukier,ubijamy na sztywno.Dodajemy żółtka,chwilę miksujemy.Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem,łączymy delikatnie łopatką .Ciasto wykładamy do tortownicy z dnem wysmarowanym masłem o średnicy 24cm.Pieczemy w 170C 12-15 minut,studzimy. Metalową miskę o średnicy 28cm i 12cm wysokości wykładamy folią spożywczą lub aluminiową,w taki sposób aby folia wystawała ok 15 cm za brzegi miski. Masa-żelatynę namaczamy w 5 łyżkach zimnej wody,odstawiamy aby spęczniała.Jajka sparzamy,oddzielamy żółtka od białek,białka odkładamy.Do miski wkładamy bardzo miękkie masło(można je włożyc na kilka sekund do mikrofali),żółtka,cukier i cukier waniliowy,miksujemy na jednolitą masę.Śmietanę ubijamy.Żelatynę podgrzewamy,mieszamy do rozpuszczenia.Do gorącej wlewamy rum,mieszamy i miksujemy z masą maślano-jajeczną.Dodajemy porcjami ubitą śmietanę,łączymy z masą za pomocą łopatki,można też mikserem na średnich obrotach.Nie miksujemy całości zbyt długo,aby masa się nie owarzyła.Na dno miski z folią wykładamy 5-6 łyżek masy,układamy 4 biszkopty,przykrywamy częścią masy,wykładamy na całą powierzchnię biszkopty,przykrywamy resztą masy.Z biszkoptu zdejmujemy skórkę,wykładamy spodem do góry na masę w misce,dociskamy.Wystające brzegi folii zakładamy na ciasto,okrywając je.Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Gdy ciasto stężeje,ubijamy śmietanę z pudrem,łączymy z żelatyną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody.Odwijamy folię ,do ciasta przykładamy płaski talerz lub paterę i odwracamy do góry dnem,zdejmujemy folię.Smarujemy śmietaną,częśc zostawiamy do dalszej dekoracji.widelcem lub plastikowym przyrządem z ząbkami robimy dookoła ciasta rowki.Czekoladę stopic,letnią przełożyc do rożka z folii aluminiowej.odciąc malutki koniec,dekorowac ciasto,wyciskając cienkie niteczki.
  • 2. Pozostałą śmietanę przekładamy do szprycki z końcówką w kształcie gwiazdki,wyciskamy na górze ciasta kółko z 6 rozetek.jedną w środek.Resztą szprycujemy brzegi.W rozetki wkładamy ciasteczka i ażurki,posypujemy posypką. Przed podaniem kopułę schłodzic ok 40 minut.

Porady

Zamiast stopionej czekolady kopułę można posypac wiórkami gorzkiej czekolady,a zamiast ciasteczek pięknie wyglądają wiśnie kandyzowane lub koktajlowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycierumśmietana

Komentarze

Podobne przepisy


Rumowo-serowe oponki

Dodane przez: Jaga85

Rumowo-serowe oponki

Moim tegorocznym oponkom nadałam...

Brzoskwiniowa kopuła

Dodane przez: pawel

Brzoskwiniowa kopuła

Ciasto pięknie się prezentuje,jest...

Rumowy śliwkowiec

Dodane przez: anka1988

Rumowy śliwkowiec

Przepis na to ciasto posiadam od...

kopuła truskawkowo-kokosowa

Dodane przez: canella98

Kopuła truskawkowo-kokosowa

Dopiero uczę się gotować,a ta kopuła...

image-115132t

Dodane przez: Teodorka

Wiśniowo-czekoladowa kopuła

Uwielbiam frużelinę i do tego w...

Dodane przez: agusiaaa13

Placek RUMOWY

Wspaniały przepis, na wspaniałe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE