Świąteczna kopuła rumowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Idealna na świąteczny stół,zachwyci gości smakiem i wyglądem!

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Biszkopt-3 jajka 0,5 szkl mąki pszennej 1|2 łyżeczki proszku do pieczenia 1\2 szkl cukru Masa rumowa -3 jajka 10 dkg miękkiego masła 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy -32g 7 łyżek rumu 40% 2 płaskie łyżki żelatyny 500ml śmietanki i30% Dodatkowo-1 op biszkoptów podłużnych (ok 12 szt) 250 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny czekoladowe ażurki,ciasteczka w czekoladzie ,posypka z ryżu dmuchanego lub krokant,6 kostek gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczna kopuła rumowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt-białka ubijamy,dodajemy cukier,ubijamy na sztywno.Dodajemy żółtka,chwilę miksujemy.Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem,łączymy delikatnie łopatką .Ciasto wykładamy do tortownicy z dnem wysmarowanym masłem o średnicy 24cm.Pieczemy w 170C 12-15 minut,studzimy. Metalową miskę o średnicy 28cm i 12cm wysokości wykładamy folią spożywczą lub aluminiową,w taki sposób aby folia wystawała ok 15 cm za brzegi miski. Masa-żelatynę namaczamy w 5 łyżkach zimnej wody,odstawiamy aby spęczniała.Jajka sparzamy,oddzielamy żółtka od białek,białka odkładamy.Do miski wkładamy bardzo miękkie masło(można je włożyc na kilka sekund do mikrofali),żółtka,cukier i cukier waniliowy,miksujemy na jednolitą masę.Śmietanę ubijamy.Żelatynę podgrzewamy,mieszamy do rozpuszczenia.Do gorącej wlewamy rum,mieszamy i miksujemy z masą maślano-jajeczną.Dodajemy porcjami ubitą śmietanę,łączymy z masą za pomocą łopatki,można też mikserem na średnich obrotach.Nie miksujemy całości zbyt długo,aby masa się nie owarzyła.Na dno miski z folią wykładamy 5-6 łyżek masy,układamy 4 biszkopty,przykrywamy częścią masy,wykładamy na całą powierzchnię biszkopty,przykrywamy resztą masy.Z biszkoptu zdejmujemy skórkę,wykładamy spodem do góry na masę w misce,dociskamy.Wystające brzegi folii zakładamy na ciasto,okrywając je.Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Gdy ciasto stężeje,ubijamy śmietanę z pudrem,łączymy z żelatyną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody.Odwijamy folię ,do ciasta przykładamy płaski talerz lub paterę i odwracamy do góry dnem,zdejmujemy folię.Smarujemy śmietaną,częśc zostawiamy do dalszej dekoracji.widelcem lub plastikowym przyrządem z ząbkami robimy dookoła ciasta rowki.Czekoladę stopic,letnią przełożyc do rożka z folii aluminiowej.odciąc malutki koniec,dekorowac ciasto,wyciskając cienkie niteczki.
  • 2. Pozostałą śmietanę przekładamy do szprycki z końcówką w kształcie gwiazdki,wyciskamy na górze ciasta kółko z 6 rozetek.jedną w środek.Resztą szprycujemy brzegi.W rozetki wkładamy ciasteczka i ażurki,posypujemy posypką. Przed podaniem kopułę schłodzic ok 40 minut.

Porady

Zamiast stopionej czekolady kopułę można posypac wiórkami gorzkiej czekolady,a zamiast ciasteczek pięknie wyglądają wiśnie kandyzowane lub koktajlowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rum Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować