Świąteczna kopuła rumowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt-białka ubijamy,dodajemy cukier,ubijamy na sztywno.Dodajemy żółtka,chwilę miksujemy.Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem,łączymy delikatnie łopatką .Ciasto wykładamy do tortownicy z dnem wysmarowanym masłem o średnicy 24cm.Pieczemy w 170C 12-15 minut,studzimy. Metalową miskę o średnicy 28cm i 12cm wysokości wykładamy folią spożywczą lub aluminiową,w taki sposób aby folia wystawała ok 15 cm za brzegi miski. Masa-żelatynę namaczamy w 5 łyżkach zimnej wody,odstawiamy aby spęczniała.Jajka sparzamy,oddzielamy żółtka od białek,białka odkładamy.Do miski wkładamy bardzo miękkie masło(można je włożyc na kilka sekund do mikrofali),żółtka,cukier i cukier waniliowy,miksujemy na jednolitą masę.Śmietanę ubijamy.Żelatynę podgrzewamy,mieszamy do rozpuszczenia.Do gorącej wlewamy rum,mieszamy i miksujemy z masą maślano-jajeczną.Dodajemy porcjami ubitą śmietanę,łączymy z masą za pomocą łopatki,można też mikserem na średnich obrotach.Nie miksujemy całości zbyt długo,aby masa się nie owarzyła.Na dno miski z folią wykładamy 5-6 łyżek masy,układamy 4 biszkopty,przykrywamy częścią masy,wykładamy na całą powierzchnię biszkopty,przykrywamy resztą masy.Z biszkoptu zdejmujemy skórkę,wykładamy spodem do góry na masę w misce,dociskamy.Wystające brzegi folii zakładamy na ciasto,okrywając je.Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Gdy ciasto stężeje,ubijamy śmietanę z pudrem,łączymy z żelatyną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody.Odwijamy folię ,do ciasta przykładamy płaski talerz lub paterę i odwracamy do góry dnem,zdejmujemy folię.Smarujemy śmietaną,częśc zostawiamy do dalszej dekoracji.widelcem lub plastikowym przyrządem z ząbkami robimy dookoła ciasta rowki.Czekoladę stopic,letnią przełożyc do rożka z folii aluminiowej.odciąc malutki koniec,dekorowac ciasto,wyciskając cienkie niteczki.
2.Pozostałą śmietanę przekładamy do szprycki z końcówką w kształcie gwiazdki,wyciskamy na górze ciasta kółko z 6 rozetek.jedną w środek.Resztą szprycujemy brzegi.W rozetki wkładamy ciasteczka i ażurki,posypujemy posypką. Przed podaniem kopułę schłodzic ok 40 minut.
Porady
Zamiast stopionej czekolady kopułę można posypac wiórkami gorzkiej czekolady,a zamiast ciasteczek pięknie wyglądają wiśnie kandyzowane lub koktajlowe.
Komentarze