Makowe tiramisu

0 (0 ocen)

Na wigilijnym stole zawsze pojawiają się u nas kluski z makiem. Wszyscy je lubimy ale zazwyczaj po obfitej uczcie kończy się na zjedzeniu odrobiny. Pomyślałam, że może warto trochę "odświeżyć" świąteczną tradycję i zaserwować coś lżejszego i równie pysznego.

Składniki:

  • 4 porcje:

    Poncz:

    150 ml mocnej kawy (najlepiej espresso),
    1 łyżka amaretto

    Krem:

    200 g maku mielonego suchego,
    200 ml mleka,
    100 g daktyli,
    50 g orzechów włoskich,
    70 g rodzynek sułtańskich,
    4 łyżki amaretto,
    5 łyżek cukru pudru,
    250 g mascarpone,
    3 łyżki śmietany słodkiej 30%

    Dodatkowo:

    150 g biszkoptów lady fingers
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę schładzamy, mieszamy z alkoholem.
  • 2. Mak zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy. Studzimy.
  • 3. Orzechy, daktyle oraz amaretto miksujemy blenderem tak żeby zostały małe kawałki orzechów. Wystudzony mak mieszamy z pastą daktylową, cukrem pudrem, rodzynkami.
  • 4. Mascarpone miksujemy chwilkę mikserem, dodajemy po łyżce masy makowej, cały czas miksując, dodajemy do smaku cukier puder. Na końcu dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę miksujemy.
  • 5. Naczynia w którym będziemy podawać tiramisu wykładamy warstwą biszkoptów. Nasączamy je kawą. Przykrywamy grubą warstwą kremu makowego. Znów kładziemy warstwę biszkoptów, które nasączamy kawą oraz warstwę kremu. Dekorujemy - u mnie kawałki biszkoptów oraz daktyle.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować