MAKOWE ŚLIMACZKI

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne , małe bułeczki na jeden kęs

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 dag mąki
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    5 dag cukru
    1/3 szklanki oleju
    3 dag drożdży
    2 żółtka
    pół puszki masy makowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Makowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy pół szklanki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    * Żółtka ubijamy z cukrem na puch. Kiedy podrośnie zaczyn dodajemy do żółtek. Stopniowo dodajemy tez olej i mąkę, miksujemy. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę, aby podrosło. Po tym czasie rozwałkowujemy, smarujemy masą makową, zwijemy ciasno roladę. Następnie kroimy ją w dość grube plastry, układamy w naczyniu do pieczenie/ blasze zostawiając niewielkie odstępy pomiędzy plastrami. Pieczemy ok 20 minut w 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować