Obiad na słodko dla smakoszy klusek. Syte danie za niewielkie pieniądze i szybkie wykonanie.
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 5 porcji:
1 kg ugotowanych ziemniaków i przetartych przez praskę
10 dag mąki poznańskiej
20 dag mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 duża łyżka suchego maku
5 dużych łyżek gotowej masy makowej z bakaliami
5 łyżek mleka 3,2%
1 łyżka posiekanych rodzynek
Orzechy włoskie – kilka sztuk
Sól do smaku
Makowe kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: na stolnicę przenieść mąki, przetarte ziemniaki, wbić jajko oraz dodać suchy mak. Zagnieść zwarte ciasto. Z ciasta uformować ręcznie wałeczki, pokroić ostrym nożem kopytka. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli do smaku, partiami wrzucać kopytka i od zagotowania, gdy wypłyną na powierzchnię gotować około 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i krótko zahartować w zimnej wodzie, następnie osączyć na durszlaku. Mleko podgrzać na patelni, dodać masę makową i posiekane rodzynki, wymieszać dokładnie całość, cały czas podgrzewać na małym ogniu. Rozłożyć porcję klusek, polać masą makową, dodać kilka połówek orzechów włoskich.
Porady
1.Do dania na wierzch można dodać podrobioną żurawinę.
2. do dania można użyć domowej masy makowej.
Komentarze