Makowe kopytka

4.25 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Obiad na słodko dla smakoszy klusek. Syte danie za niewielkie pieniądze i szybkie wykonanie.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    1 kg ugotowanych ziemniaków i przetartych przez praskę
    10 dag mąki poznańskiej
    20 dag mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    1 duża łyżka suchego maku
    5 dużych łyżek gotowej masy makowej z bakaliami
    5 łyżek mleka 3,2%
    1 łyżka posiekanych rodzynek
    Orzechy włoskie – kilka sztuk
    Sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Kopytka

Makowe kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: na stolnicę przenieść mąki, przetarte ziemniaki, wbić jajko oraz dodać suchy mak. Zagnieść zwarte ciasto. Z ciasta uformować ręcznie wałeczki, pokroić ostrym nożem kopytka. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli do smaku, partiami wrzucać kopytka i od zagotowania, gdy wypłyną na powierzchnię gotować około 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i krótko zahartować w zimnej wodzie, następnie osączyć na durszlaku. Mleko podgrzać na patelni, dodać masę makową i posiekane rodzynki, wymieszać dokładnie całość, cały czas podgrzewać na małym ogniu. Rozłożyć porcję klusek, polać masą makową, dodać kilka połówek orzechów włoskich.

Porady

1.Do dania na wierzch można dodać podrobioną żurawinę. 2. do dania można użyć domowej masy makowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować