Makowa panienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Masło rozpuścić i ostudzić do letniego.Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku. Przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać. Dosypać mak i kokos. Mieszając dolewać mleko, olejek. Na koniec wlać masło.
Wymieszać, przelać do dwóch blaszek 30x40 z 4 bokami ,wyłożonych papierem do pieczenia.
2.Piec jednocześnie z termoobiegiem w 175* ok. 30-35 min.Zdjąć papier jak z biszkoptu.
3.Jeden placek ułożyć na blaszce z zabezpieczonymi bokami.
4.pianka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Śmietankę ubić z cukrem potem fixem. Dodawać porcjami jogurt i serek i miksować. Na koniec dolewać galaretkę i krótko zmiksować. Wylać na placek w blaszce.
5.Przykryć drugim plackiem.
6.polewa- Nad parą roztopić czekolady w śmietance. Posmarować placek.
7.esy-floresy- Gotową polewę rozpuścić, w/g przepisu na opakowaniu i polać górę placka w esy-floresy. Dodatkowo posypać posypką.
8.Moje świąteczne wypieki:
ten, -
powtórzony- http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-z-makiem-5 ostatni też powtórzony- http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sernik-z-mandarynkami-lub-brzoskwiniami.
Brakuje tu jeszcze moich pierników kasztelańskich-
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pierniki-kasztelanskie
i ciasteczek.
Komentarze