Makaronowa frittata z boczkiem, serem i pomidorami

5 (2 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapiekanka z makaronu i jajek z dodatkiem cebuli, boczku, pomidorów i sera przygotowana na patelni. Danie bardzo proste, ale smaczne i sycące.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 190 g drobnego makaronu (u mnie małe muszelki)
    170 g chudego boczku
    1 średnia cebula
    4 jajka
    4 łyżki śmietanki 30%
    50 g sera żółtego
    2 małe pomidory
    2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    sól
    pieprz
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanka z makaronem Frittata

Makaronowa frittata z boczkiem, serem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Boczek kroimy w paski, cebulę w kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni o średnicy 24 cm podsmażamy na oleju boczek i cebulę do lekkiego zrumienienia, dodajemy makaron i smażymy chwilę razem, mieszając. Dodajemy posiekaną pietruszkę (odrobinę zostawiamy do posypania wierzchu). Mieszamy.
  • 2. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem. Masę jajeczną wylewamy równomiernie na makaron z boczkiem i cebulą, wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy i smażymy na bardzo małym ogniu do momentu ścięcia się wierzchu (ok. 20-25 minut). Na wierzch wykładamy plastry pomidorów, posypujemy serem i jeszcze zapiekamy pod przykryciem aż ser się rozpłynie. Posypujemy pozostałą pietruszką, kroimy na porcje i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Boczek Jajka Pomidor Ser żółty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować