Makaronowa frittata z boczkiem, serem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Boczek kroimy w paski, cebulę w kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni o średnicy 24 cm podsmażamy na oleju boczek i cebulę do lekkiego zrumienienia, dodajemy makaron i smażymy chwilę razem, mieszając. Dodajemy posiekaną pietruszkę (odrobinę zostawiamy do posypania wierzchu). Mieszamy.
2.Jajka roztrzepujemy ze śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem. Masę jajeczną wylewamy równomiernie na makaron z boczkiem i cebulą, wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy i smażymy na bardzo małym ogniu do momentu ścięcia się wierzchu (ok. 20-25 minut). Na wierzch wykładamy plastry pomidorów, posypujemy serem i jeszcze zapiekamy pod przykryciem aż ser się rozpłynie. Posypujemy pozostałą pietruszką, kroimy na porcje i podajemy.
Komentarze