Makaron zapiekany z warzywami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie płuczemy pod bieżącą zimną wodą układamy do naczynia w którym podamy makaron.
2.w czasie gdy gotujemy makaron piersi z kurczaka myjemy, kroimy w niewielką kostkę i przyprawiamy mocno przyprawą do kurczaka. Dolewamy oliwę i mieszamy dokładnie tak aby każdy kawałek był pokryty przyprawą. Następnie mięso smażymy na oleju. na złocisty kolor.
3.Gdy mięso będzie złociste dodajemy pokrojoną w półksiężyce cebulę oraz pokrojoną w sporą kostkę paprykę.
4.Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (wcześniej osoloną i przyprawioną pieprzem). Całość podsmażamy do miękkości warzyw.
5.Dodajemy ser, gdy się rozpuści dodajemy śmietanę. Mieszamy. gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz świeżą bazylię i zioła prowansalskie. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6.Zalewamy makaron przygotowany w naczyniach żaroodpornych. Posypujemy utartym serem. Następnie całość zapiekamy przez 5- 10 minut w temperaturze 170 st.
Komentarze