Makaron z tofu w sosie sojowym z limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.Brokuł myjemy i gotujemy w osolonej wodzie,a następnie kroimy na małe kawałki.
W małej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu: sos sojowy, olej sezamowy,ocet ryżowy, miód, świeżo starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odkładamy na bok.
Tofu kroimy w kostkę,a następnie mieszamy z jedną łyżką sosu sojowego. Na patelni podgrzewany dwie łyżki oleju sezamowego i wrzucamy tofu ,a następnie smażymy przez 5 minut na małym ogniu , mieszając. Po usmażeniu tofu rozkładamy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Na patelni podgrzewamy olej sezamowy,następnie wrzucamy ząbek czosnku pokrojony w plasterki, posiekaną cebulę,marchewkę pokrojoną w cienkie paski,brokuł a następnie smażymy, aż do miękkości warzyw ok.8 minut.
Na patelnię (do warzyw) wlewamy sos, wcześniej przygotowany, tofu, ugotowany makaron. Wszystko chwilę mieszamy.Polewamy wyciśniętym sokiem z limonki.Smacznego.
Komentarze