Makaron z tofu w sosie sojowym z limonką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Makaron z brokułami,marchewką,tofu a wszystko to w sosie sojowym z limonką,pychotka.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g makaronu nitki
    1 brokuł
    2 marchewki pokrojone w paski
    1/4 szklanki sosu sojowego
    2 łyżki octu ryżowego
    1 łyżeczka oleju sezamowego
    2 miodu
    1 łyżka oleju roślinnego
    1 opakowanie tofu
    1 ząbek czosnku
    1 limonka
    1 łyżeczka świeżo startego imbiru
    1 cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron z tofu w sosie sojowym z limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.Brokuł myjemy i gotujemy w osolonej wodzie,a następnie kroimy na małe kawałki.
    W małej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu: sos sojowy, olej sezamowy,ocet ryżowy, miód, świeżo starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odkładamy na bok.
    Tofu kroimy w kostkę,a następnie mieszamy z jedną łyżką sosu sojowego. Na patelni podgrzewany dwie łyżki oleju sezamowego i wrzucamy tofu ,a następnie smażymy przez 5 minut na małym ogniu , mieszając. Po usmażeniu tofu rozkładamy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    Na patelni podgrzewamy olej sezamowy,następnie wrzucamy ząbek czosnku pokrojony w plasterki, posiekaną cebulę,marchewkę pokrojoną w cienkie paski,brokuł a następnie smażymy, aż do miękkości warzyw ok.8 minut.
    Na patelnię (do warzyw) wlewamy sos, wcześniej przygotowany, tofu, ugotowany makaron. Wszystko chwilę mieszamy.Polewamy wyciśniętym sokiem z limonki.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Limonka Tofu Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować