Uwielbiam dania z makaronem. Zwłaszcza takie szybkie, które mogę przygotować w kilka chwil po przyjściu z pracy.
Tym razem wybór padł na makaron z dodatkiem brukselki, bekonu i orzechów. Całość tworzy bardzo ciekawe połączenie smaków.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 szkl makaronu kolanka
150 g brukselki świeżej lub mrożonej
100 g bekonu wędzonego
ząbek czosnku
łyżka oliwy
sól
świeżo zmielony kolorowy pieprz
łyżeczka cukru
łyżeczka miodu
garść orzechów pekan
ser grana padano lub parmezan do posypania
Makaron z brukselką, bekonem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Brukselkę ugotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i cukru. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do zimnej wody z dodatkiem kostek lodu aby zachowały ładny kolor.
Bekon pokroić w kosteczkę, zrumienić na patelni z łyżką oliwy. Dodać posiekany czosnek, brukselkę, orzechy i makaron. Doprawić do smaku solą, pieprzem i miodem. Wymieszać i smażyć wszystko ok 5 minut.
Danie przełożyć na talerze i posypać startym serem.
Komentarze