Makaron z brukselką, bekonem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam dania z makaronem. Zwłaszcza takie szybkie, które mogę przygotować w kilka chwil po przyjściu z pracy.
Tym razem wybór padł na makaron z dodatkiem brukselki, bekonu i orzechów. Całość tworzy bardzo ciekawe połączenie smaków.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl makaronu kolanka
    150 g brukselki świeżej lub mrożonej
    100 g bekonu wędzonego
    ząbek czosnku
    łyżka oliwy
    sól
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
    łyżeczka cukru
    łyżeczka miodu
    garść orzechów pekan
    ser grana padano lub parmezan do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z brukselką, bekonem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
    Brukselkę ugotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i cukru. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do zimnej wody z dodatkiem kostek lodu aby zachowały ładny kolor.
    Bekon pokroić w kosteczkę, zrumienić na patelni z łyżką oliwy. Dodać posiekany czosnek, brukselkę, orzechy i makaron. Doprawić do smaku solą, pieprzem i miodem. Wymieszać i smażyć wszystko ok 5 minut.
    Danie przełożyć na talerze i posypać startym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bekon Boczek Brukselka Makaron Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować