Makaron w lekkim sosie z pomidorami i oliwkami

4 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Lekki makaron we włoskim stylu w pysznym sosie z pomidorów i śmietankowego serka. Charakteru daniu nadają zielone i czarne oliwki. Serdecznie polecam to danie na letnie obiady, jest lekkie i nie tuczące. No i jest naprwdę ekspresowe w wykonaniu.

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
    400 g pomidorów krojonych z puszki
    150 g serka śmietankowego
    10 oliwek zielonych
    10 oliwek czarnych
    4 połówki suszonych pomidorów
    1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
    1 łyżka siekanej natki pietruszki
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makaron w lekkim sosie z pomidorami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać i pokroić. Suszone pomidory również drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażać cebulę, czosnek i suszone pomidory, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać pomidory z puszki i przyprawy i dusić przez ok.5-6 minut. W tym czasie wstawić wodę na makaron, makaron ugotować al'dente. Do pomidorów na patelni dodać serek i podgrzewać, aż się zagotuje. Do tak powstałego sosu dodać odcedzony, ale nie płukany makaron. Na patelnię dodać również pokrojone na połówki oliwki, wszystko razem wymieszać. Podawać posypane natką pietruszki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pomidor Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować