Makaron tagliatelle w kremowym sosie

4.49 (169 ocen)

  • 25 min

Danie we włoskim stylu dla dwóch osób idealne na romantyczną kolacje

  • 25 min

Składniki:

  • - makaron tagliatelle
    - brokuły
    - mała śmietana 30% (może być gęsta)
    - łyżka naturalnego masła
    - sól, pieprz, tymianek
    - 1/2 ząbka czosnku
    - starty parmezan
    - łyżeczka mąki
    - woda
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron tagliatelle w kremowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron tagliatelle w kremowym sosie 1 1. 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w stylu al dente.
    2. Na rozgrzanej patelni (wok) roztapiamy łyżkę masła. Na delikatnym ogniu wlewamy pół kubka śmietany, następnie chwilę gotujemy. Do szklanki wsypujemy łyżeczkę mąki wraz z małą ilością wody - całość wymieszać, żeby nie powstały grudki następnie mieszamy z pozostałą śmietaną. Na koniec wlewamy masę do sosu na patelni.
    3. Przyprawiamy czosnkiem przez praskę, solą, pieprzem i delikatnie tymiankiem.
    4. Całość podgrzewamy, aby sos zgęstniał cały czas mieszając.
    5. Brokuły kroimy w różyczki i gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut
    6. Ugotowany makaron dodajemy dodajemy na patelni do sosu cały czas mieszając około 2-3 minuty.
    7. Na talerz dajemy makaron wymieszany z sosem, następnie brokuły i sypiemy solidną porcją parmezanu.

Porady

Przyprawmy powinny być dodame z umiarem, żeby zachować kremowo śmietankowy smak dania, Do dania użyłam makaron z Lidla Mama Mia. Używając gęstej śmietany nie potrzebujemy mąki, żeby zagęścić sos.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować