Makaron tagliatelle w kremowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w stylu al dente.
2. Na rozgrzanej patelni (wok) roztapiamy łyżkę masła. Na delikatnym ogniu wlewamy pół kubka śmietany, następnie chwilę gotujemy. Do szklanki wsypujemy łyżeczkę mąki wraz z małą ilością wody - całość wymieszać, żeby nie powstały grudki następnie mieszamy z pozostałą śmietaną. Na koniec wlewamy masę do sosu na patelni.
3. Przyprawiamy czosnkiem przez praskę, solą, pieprzem i delikatnie tymiankiem.
4. Całość podgrzewamy, aby sos zgęstniał cały czas mieszając.
5. Brokuły kroimy w różyczki i gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut
6. Ugotowany makaron dodajemy dodajemy na patelni do sosu cały czas mieszając około 2-3 minuty.
7. Na talerz dajemy makaron wymieszany z sosem, następnie brokuły i sypiemy solidną porcją parmezanu.
Porady
Przyprawmy powinny być dodame z umiarem, żeby zachować kremowo śmietankowy smak dania, Do dania użyłam makaron z Lidla Mama Mia. Używając gęstej śmietany nie potrzebujemy mąki, żeby zagęścić sos.
Komentarze