Makaron w kremowym sosie z łososiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kuchnia włoska to przede wszystkim dbałość o wysoką jakość składników, zróżnicowanie wyrazistych smaków, a w wielu przypadkach prostota przygotowania dań. To danie spełnia wszelkie warunki, aby było daniem znakomitym. Doskonały makaron, świeży i delikatny łosoś pacyficzny, słodka śmietanka oraz szalotka. Tyle potrzeba, aby z prostych składników, przygotować wyjątkowe danie, które zaspokoi największy apetyt.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sos

    400 g filetu łososia
    300 g śmietany kremówki
    2 łyżki tartego parmezanu
    2 szalotki
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła 82%
    ½ pęczka świeżego kopru
    ½ łyżeczki soku z cytryny
    ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
    sól

    Dodatkowo

    250 g makaronu farfalle *
    2 łyżki parmezanu
    2 łyżki świeżego, posiekanego kopru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron w kremowym sosie z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotkę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę i smażymy, aby szalotka się zeszkliła. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy łososia pokrojonego w większą kostkę. Całość zalewamy śmietanką i dodajemy parmezan. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. W międzyczasie sos doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Pod koniec gotowania dodajemy świeżo posiekany koperek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pamiętajmy, aby makaron pozostał al dente. Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dolać odrobinę wody z gotowania makaronu. Makaron łączymy z sosem, delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Wierzch posypujemy parmezanem i świeżym koperkiem.
    * użyłam naturalnie barwionego makaronu Farfalle Arcobaleno Rainbow Bowties

Porady

- pamiętajmy, aby do dania użyć szerokiego makaronu np. pappardelle, aby sos dokładnie go oblepił, a nie pozostał na dnie talerza - danie świetnie uzupełni wino ze szczepu pinot noir czy cabernet franc - łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować