Makaron spaghetti w kremowym sosie szpinakowym

4.67 (3 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w prostym i pysznym sosie z młodego szpinaku i kremówki oraz seta topionego paprykowego. Danie smaczne, łatwe do zrobienia i spodoba się całej rodzinie.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
    250 g młodego świeżego szpinaku
    1 mała cebula
    100 ml kremówki 30%
    2 ząbki czosnku
    1 kostka (100 g) serka topionego paprykowego
    4-5 łyżek oleju do smażenia
    1 łyżeczka maggi lub gałązka lubczyku
    sól, pieprz do smaku
    łyżeczka oregano suszonego lub garść świeżego
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Spaghetti

Makaron spaghetti w kremowym sosie szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
    W tym czasie przygotowujemy szpinak. Kroimy go drobno. Obieramy również cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plasterki.
    Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę na szklisto. Dorzucamy do niej czosnek, podsmażamy go do momentu, aż poczujemy jego aromat (nie możemy przypalić czosnku) i wrzucamy do niego posiekany szpinak i lubczyk. Chwilę dusimy całość, następnie podlewamy śmietanką, dorzucamy serek topiony. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia serka. Na koniec przyprawiamy sos solą i pieprzem oraz posypujemy oregano. Do tak przygotowanego szpinaku wrzucamy ugotowany makaron.
    Makaron spaghetti z kremowym sosem gotowy!

    Jeśli nie mamy lubczyku, dodajemy maggi razem z solą i pieprzem. Oregano świeże dodajemy na koniec przy wykładaniu potrawy na talerze, a suszone razem z przyprawami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować