Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w prostym i pysznym sosie z młodego szpinaku i kremówki oraz seta topionego paprykowego. Danie smaczne, łatwe do zrobienia i spodoba się całej rodzinie.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
250 g makaronu spaghetti
250 g młodego świeżego szpinaku
1 mała cebula
100 ml kremówki 30%
2 ząbki czosnku
1 kostka (100 g) serka topionego paprykowego
4-5 łyżek oleju do smażenia
1 łyżeczka maggi lub gałązka lubczyku
sól, pieprz do smaku
łyżeczka oregano suszonego lub garść świeżego
Makaron spaghetti w kremowym sosie szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
W tym czasie przygotowujemy szpinak. Kroimy go drobno. Obieramy również cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plasterki.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę na szklisto. Dorzucamy do niej czosnek, podsmażamy go do momentu, aż poczujemy jego aromat (nie możemy przypalić czosnku) i wrzucamy do niego posiekany szpinak i lubczyk. Chwilę dusimy całość, następnie podlewamy śmietanką, dorzucamy serek topiony. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia serka. Na koniec przyprawiamy sos solą i pieprzem oraz posypujemy oregano. Do tak przygotowanego szpinaku wrzucamy ugotowany makaron.
Makaron spaghetti z kremowym sosem gotowy!
Jeśli nie mamy lubczyku, dodajemy maggi razem z solą i pieprzem. Oregano świeże dodajemy na koniec przy wykładaniu potrawy na talerze, a suszone razem z przyprawami.
Komentarze