Makaron w sosie szpinakowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepyszny, prosty w przygotowaniu, bogaty w witaminy i składniki odżywcze obiadek! :)

  • 40 min

Składniki:

  • makaron (dowolny! ja użyłam mieszanki halloweenowej z lidla)
    pół szklanki zielonej soczewicy
    czerwona cebulka
    kilka suszonych pomidorów
    1 ząbek czosnku
    pół garści płatków migdałowych (na oko!:) )
    świeże liście szpinaku
    jogurt naturalny
    ser mozarella
    bazylia, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dania z makaronem

Makaron w sosie szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy makaron i soczewicę zgodnie z instrukcjami na opakowaniach.
  • 2. Płatki migdałowe delikatnie prażymy na patelni. Myjemy liście szpinaku, obieramy czosnek i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni delikatnie podsmażamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulkę.
  • 3. Teraz zrobimy sos. Do blendera wrzucamy szpinak, czosnek, pół jogurtu naturalnego, dodajemy sól i pieprz i BLENDUJEMY na gładko. Następnie kroimy na drobne kawałki suszone pomidorki.
  • 4. Do delikatnie podsmażonej cebulki na patelni dodajemy ugotowaną (nie rozgotowaną) soczewicę, makaron i zalewamy to sosem szpinakowym. Dodajemy pokrojone suszone pomidorki. Całość mieszamy i trzymamy na patelni około 3-4 minut. W międzyczasie kroimy mozarellę na drobne cząsteczki.
  • 5. Pokrojoną mozarellę wrzucamy na patelnię do makaronu, na dosłownie 15 sekund! Aby delikatnie się podgrzała i zaczęła rozpływać.
  • 6. Całość wrzucamy na talerz. SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Makaron Suszone pomidory Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować