Przepyszny, prosty w przygotowaniu, bogaty w witaminy i składniki odżywcze obiadek! :)
40 min
Składniki:
makaron (dowolny! ja użyłam mieszanki halloweenowej z lidla)
pół szklanki zielonej soczewicy
czerwona cebulka
kilka suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
pół garści płatków migdałowych (na oko!:) )
świeże liście szpinaku
jogurt naturalny
ser mozarella
bazylia, sól, pieprz
Makaron w sosie szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy makaron i soczewicę zgodnie z instrukcjami na opakowaniach.
2.Płatki migdałowe delikatnie prażymy na patelni. Myjemy liście szpinaku, obieramy czosnek i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni delikatnie podsmażamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulkę.
3.Teraz zrobimy sos. Do blendera wrzucamy szpinak, czosnek, pół jogurtu naturalnego, dodajemy sól i pieprz i BLENDUJEMY na gładko. Następnie kroimy na drobne kawałki suszone pomidorki.
4.Do delikatnie podsmażonej cebulki na patelni dodajemy ugotowaną (nie rozgotowaną) soczewicę, makaron i zalewamy to sosem szpinakowym. Dodajemy pokrojone suszone pomidorki. Całość mieszamy i trzymamy na patelni około 3-4 minut. W międzyczasie kroimy mozarellę na drobne cząsteczki.
5.Pokrojoną mozarellę wrzucamy na patelnię do makaronu, na dosłownie 15 sekund! Aby delikatnie się podgrzała i zaczęła rozpływać.
Komentarze