Majonezowa babka czarno-biała

3 (1 ocen)

Bardzo pyszna babka majonezowa.

Składniki:

  • 1 3/4 szkl. mąki pszennej
    3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    3/4 szkl. cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki wiórków kokosowych
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka
    5 łyżek majonezu
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Majonezowa babka czarno-biała - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając białka dodawać pomału cukier. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać, dodać proszek do pieczenia. Nadal ubijając dodawać porcjami mąki z proszkiem. Na koniec dołożyć majonez i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać wiórki kokosowe, wymieszać a do drugiej kakao i mleko i również wymieszać. Do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą foremki z kominem wlać jasne ciasto a później ciemne. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 45 min. Po ostudzeniu polać babkę lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny,i obsypać kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować