Babka majonezowa

4.99 (173 ocen)

  • 20 min

Pyszna, lekko wilgotna babka i szybka-idealna na Wielkanoc. Majonez nadaje wilgotności, a nie czuć go w wypieku. Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki z pracy. Upiekła ją na "służbowe jajeczko" i dobrze, że przepis znała na pamięć, bo każda chciała - trzeba było napisać i robić kilka kopii :)

  • 20 min

Składniki:

  • 4 jajka
    2 czubate łyżki majonezu
    1/2 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    3/4 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropel olejku śmietankowego
Wystaw ocenę:

4.99 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy w miseczce żółtka, majonez i olejek. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z cukrem, dodajemy do nich masę żółtkową i przesiane z proszkiem mąki, Ostrożnie mieszamy łyżką i przelewamy do foremki z kominem (powinno być 3/4 wysokości). Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować