Maczki drożdżowe z dynią i cebulą

0 (0 ocen)

Racuchy owsiane z wkładką w postaci duszonej dyni oraz cebulki, a także ciekawym dodatkiem zarówno smakowym, jak i wizualnym – makiem. Polecam!

Składniki:

  • Duszona dynia z cebulą:
    400 g miąższu dyni
    2 większe białe cebule (2 x 100 g)
    1/3 szklanki oliwy
    1 łyżka kminku całego
    szczypta soli
    szczypta pieprzu czarnego mielonego

    Ciasto:
    1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
    2/3 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
    1/3 szklanki suchego maku niebieskiego
    1 szklanka ciepłego mleka
    50 g świeżych drożdży
    3 jajka
    1 łyżka cukru
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Maczki drożdżowe z dynią i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Maczki drożdżowe z dynią i cebulą 1. Dynię zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, obraną cebulę posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i kminek, dodać po szczypcie soli i pieprzu. Dusić 10 min, często mieszając. Po tym czasie dołożyć dynię i, co jakiś czas mieszając, dusić kolejne 10 min. Całość wystudzić.
  • Maczki drożdżowe z dynią i cebulą 2. Mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki wymieszać na jednolitą masę. Pozostawić na ok. 30 min do wyrośnięcia. Następnie dołożyć przygotowaną dynię z cebulą, wbić jajka, wsypać płatki, mąkę i mak. Całość wymieszać, po czym doprawić do smaku. Ciasto pozostawić na ok. 30 min do ponownego wyrośnięcia.
  • Maczki drożdżowe z dynią i cebulą 3. Suchą patelnię bez dodatku tłuszczu rozgrzać i nałożyć porcje ciasta.
  • Maczki drożdżowe z dynią i cebulą 4. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 36 średniej wielkości placków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować