Maczki drożdżowe z dynią i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, obraną cebulę posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i kminek, dodać po szczypcie soli i pieprzu. Dusić 10 min, często mieszając. Po tym czasie dołożyć dynię i, co jakiś czas mieszając, dusić kolejne 10 min. Całość wystudzić.
2.Mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki wymieszać na jednolitą masę. Pozostawić na ok. 30 min do wyrośnięcia. Następnie dołożyć przygotowaną dynię z cebulą, wbić jajka, wsypać płatki, mąkę i mak. Całość wymieszać, po czym doprawić do smaku. Ciasto pozostawić na ok. 30 min do ponownego wyrośnięcia.
3.Suchą patelnię bez dodatku tłuszczu rozgrzać i nałożyć porcje ciasta.
4.Piec na rumiano z obu stron.
Porady
Z podanej ilości składników wychodzi 36 średniej wielkości placków.
Komentarze