Lwie śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy parówkę. Z kromki chleba wycinamy góry. Ugotowaną parówkę przekrawamy wzdłuż, następnie jedną połówkę parówki nacinamy drobniutko pod kątem. Patelnię lekko natłuszczamy oliwą (ja tylko pędzelkiem silikonowym przejechałam). Ponakrawaną parówkę układamy w okrąg na patelni (przytrzymujemy ją widelcem żeby się nie wyprostowała) i do środka wbijamy jajko. Smażymy jak jajko sadzone. Usmażoną głowę lwa wykładamy na talerz (ew. nadmiar jajka który wypłynął nam poza grzywę lwa obkrawamy nożem). Dekorujemy głowę lwa, robimy mu oczy i nos z ziarenek pieprzu, dokładamy wąsy ze szczypiorku. Brzuszek lwa robimy z plastra pomidora. Drugą połówkę parówki przekrawamy wzdłuż i odkrawamy dwa końce o dł. ok. 1,5 cm., które posłużą nam jako łapki lwa. Z pozostałej nie wykorzystanej części parówki, kroimy cieniutki plasterek na ogon lwa. Ketchupem malujemy słońce i układamy góry z chlebka z boku.
Komentarze