Wykwintny zawrót głowy

4.49 (150 ocen)

  • 2 godz.

Ciast znalezione w przepisach babci. Jest pracochłonne ale za to bardzo efektowne i smaczne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto 1: 25 dag cukru pudru
    15 dag margaryny
    15 dag mąki
    5 jajek
    opakowanie kisielu wiśniowego
    łyżeczka proszku do pieczenia

    ciasto 2
    7 białek
    szklanka cukru
    szklanka sypkiego maku
    szklanka wiórek kokosowych
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa
    Pół litra mleka
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    2 cukry waniliowe
    7 żółtek
    1,5 kostki margaryny


    Dodatki
    powidła śliwkowe lub dowolny dżem w czerwonym kolorze
    słoik wiśni z kompotu

    Polewa
    pół litra kompotu wiśniowego
    budyń waniliowy
    galaretka wiśniowa.
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wykwintny zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć, dodając po łyżce cukru oraz żółtka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki 24x40 cm .Piec 45minut w temp 180 C
    .
    ciasto 2
    Białka ubić dodając cukier. Następnie powoli wsypywać mieszaninę z sypkich składników : maku, wiórków kokosowych, mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tej samej blaszki, w której piekliśmy pierwsze ciasto i piec ok. 40 minut w temp. 180 C

    Masa
    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę rozrobić w szklane mleka. drugą szklankę mleka zagotować. Mleko wlać do utartych żółtek i wymieszać. Następnie dodać mleko z mąka ziemniaczana i całość gotować, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Margarynę utrze, dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę utrzeć na puch.

    Dodatki
    Pierwsze ciasto kisielowe posmarować powidłami i wyłożyć na nie połowę masy. Następnie położyć drugie ciasto, a na nie drugą część masy. Na wierzchu można poukładać owoce z kompotu.

    Polewa
    W kompocie ugotować budyń waniliowy. Do ugotowanego, gorącego budyniu wsypać galaretkę w proszku i mieszać tak długo, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Wystudzić. Chłodną gęstniejącą polewę wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować