Lukrowane pierniczki - przepis

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Więcej na www.ilovebake.pl

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 350 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - masło: 30 gramów
    - cukier: 170 gramów
    - miód: 150 gramów
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - przyprawa do piernika: 1 łyżeczka
    - cukier puder: 2 szklanki
    - woda gorąca: 4 łyżki
    - sok z cytryny: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Lukrowane pierniczki - przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sitko razem z sodą. W rondelku lub mikrofali podgrzewamy miód i wlewamy do mąki. Następnie dodajemy cukier, przyprawę, masło oraz jajko. Wszystko razem łączmy, a następnie zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy na gr. 0,5 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C i pieczemy ok. 10-15 min. Zostawiamy do wystudzenia. Składniki na lukier mieszamy w miseczce, jeśli jest za gęsty można dodać więcej wody. Ciasteczka oblewamy lukrem i zostawiamy na kratce, aż całkowicie zastygnie. Najlepsze na 2-3 dzień. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować