łosoś pieczony z sosem tajskim

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

łosoś pieczony z sosem tajskim

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (2 porcje)
    2 porcje łososia po 150 g
    sól i pieprz
    2 łyżki oleju
    3/4 szkl czarnej soczewicy Beluga
    sos tajski na mleku kokosowym:
    2 szalotki
    2 łyżki oleju kokosowego
    1 szkl mleka kokosowego
    1/4 łyżeczki garam masali lub tandori
    1 łyżka sosu rybnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sosy

Łosoś pieczony z sosem tajskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia posypujemy solą i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy olej, na nim skórą do dołu układamy kawałki łososia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
    W lekko osolonej wodzie gotujemy soczewicę.
    sos tajski:
    Szalotki drobno kroimy i szklimy na oleju kokosowym, potem dodajemy odrobinę przyprawy garam masala lub tandori. Następnie dolewamy mleko kokosowe. Kiedy mleko się zagotuje zdejmujemy z ognia, doprawiamy sosem rybnym.

    Upieczoną rybę układamy na ugotowanej soczewicy a całość polewamy sosem. (sos przed podaniem można przecedzić przez sito,aby nie było w nim kawałków szalotki)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Łosoś pieczony Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować