Łosoś w ziołach z sosem porowym

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Pyszne i sycące ziołowe kawałki łososia zatopione w kremowym, śmietanowym sosie z porem i koperkiem.
Tak przygotowana ryba świetnie smakuje podana z ryżem lub pieczonymi ziemniakami i sałatą.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • (Na około 6 osób)
    800g. świeżego fileta z łososia
    pieprz cytrynowy
    6 łyżek mieszanki, posiekanych świeżych ziół
    natka pietruszki, bazylia, koperek, kolendra
    Masło klarowane do smażenia
    Sos porowy:
    1 duży por-biała część
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanego koperku
    300 ml śmietanki 30%
    100g. kremowego serka śmietankowego
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Filet z łososia

Łosoś w ziołach z sosem porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia umyć, usunąć skórę, pokroić na mniejsze kawałki.
    Oprószyć pieprzem cytrynowym oraz ziołami.
    Na patelni rozgrzać masło klarowane, smażyć rybę po minucie z każdej strony, zdjąć z patelni.
    Przesmażyć posiekanego w pół plasterki pora wraz z posiekanym drobno czosnkiem.
    Wlać śmietankę, dusić na minimalnym gazie przez kolejne 5 min.
    Sos doprawić koperkiem, solą i pieprzem.
    Dodać serek śmietankowy, dokładnie wymieszać.
    Gdy sos lekko zgęstnieje dołożyć łososia, dusić razem kolejne 2-3 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować