Pyszne i sycące ziołowe kawałki łososia zatopione w kremowym, śmietanowym sosie z porem i koperkiem.
Tak przygotowana ryba świetnie smakuje podana z ryżem lub pieczonymi ziemniakami i sałatą.
30 min
Dla 6 osób
Składniki:
(Na około 6 osób)
800g. świeżego fileta z łososia
pieprz cytrynowy
6 łyżek mieszanki, posiekanych świeżych ziół
natka pietruszki, bazylia, koperek, kolendra
Masło klarowane do smażenia
Sos porowy:
1 duży por-biała część
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
300 ml śmietanki 30%
100g. kremowego serka śmietankowego
sól i pieprz do smaku
Łosoś w ziołach z sosem porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia umyć, usunąć skórę, pokroić na mniejsze kawałki.
Oprószyć pieprzem cytrynowym oraz ziołami.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, smażyć rybę po minucie z każdej strony, zdjąć z patelni.
Przesmażyć posiekanego w pół plasterki pora wraz z posiekanym drobno czosnkiem.
Wlać śmietankę, dusić na minimalnym gazie przez kolejne 5 min.
Sos doprawić koperkiem, solą i pieprzem.
Dodać serek śmietankowy, dokładnie wymieszać.
Gdy sos lekko zgęstnieje dołożyć łososia, dusić razem kolejne 2-3 min.
Komentarze