Łosoś w sosie śmietanowo-porowym z makaronem

4.5 (191 ocen)

Delikatny łosoś w śmietanie rozpływa się w ustach. Dodatek makaronu sprawia, że danie jest syte :)Całe danie powstało dokładnie w 30 minut. Szybko i smacznie.

Składniki:

  • łosoś bez skóry 0.5 kg
    śmietana słodka 12 % 1 szkl.
    bulion warzywny 400 ml.
    por posiekany 3-4 szkl.
    pieczarki 2 duże szt.
    mąka ziemniaczana 1 łyżka
    sól, pieprz do smaku
    masło 1 łyżka
    cebula czerwona 1/2 szt.
    makaron świderki z mąki durum 4 szkl.
    koper 3 -4 łyżki
    zioła prowansalskie 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sos śmietanowy

Łosoś w sosie śmietanowo-porowym z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0f1xhto 1. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Na patelni roztopić masło. Wrzucić pieczarki, pora i posiekaną cebulę. Podsmażyć.
  • image-1efb75s 2. Dodać bulion. Wymieszać.
  • image-1o9xx6w 3. Łososia pokroić w mniejsze części. Ułożyć na patelni w bulionie. Posypać ziołami. Chwilę gotować pod przykryciem.
  • image-26aeboa 4. Kiedy bulion lekko wyparuje, dodać śmietanę oraz rozrobioną mąkę z odrobiną zimnej wody. Dokładnie wymieszać, gotując na średnim ogniu.
    Wsypać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem.
    Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić i dodać do sosu. Delikatnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Łosoś Pieczarki Por Ryby Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować