Delikatny łosoś w śmietanie rozpływa się w ustach. Dodatek makaronu sprawia, że danie jest syte :)Całe danie powstało dokładnie w 30 minut. Szybko i smacznie.
Składniki:
łosoś bez skóry 0.5 kg
śmietana słodka 12 % 1 szkl.
bulion warzywny 400 ml.
por posiekany 3-4 szkl.
pieczarki 2 duże szt.
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
masło 1 łyżka
cebula czerwona 1/2 szt.
makaron świderki z mąki durum 4 szkl.
koper 3 -4 łyżki
zioła prowansalskie 1 łyżka
Łosoś w sosie śmietanowo-porowym z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Na patelni roztopić masło. Wrzucić pieczarki, pora i posiekaną cebulę. Podsmażyć.
2.Dodać bulion. Wymieszać.
3.Łososia pokroić w mniejsze części. Ułożyć na patelni w bulionie. Posypać ziołami. Chwilę gotować pod przykryciem.
4.Kiedy bulion lekko wyparuje, dodać śmietanę oraz rozrobioną mąkę z odrobiną zimnej wody. Dokładnie wymieszać, gotując na średnim ogniu.
Wsypać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić i dodać do sosu. Delikatnie wymieszać.
Komentarze