Łosoś pod ziołową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Świeże zioła, parmezan domowa tarta bułka w formie pierzynki do zapieczenia ryby.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 płat łososia ze skórą
    1/4 szklanki tartej bułki (ja użyłam domowej z pełnoziarnistego pieczywa)
    80-100 g startego parmezanu
    2 ząbki drobno posiekanego czosnku
    1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki miękkiego masła
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś pod ziołową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płat łososia ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rybę delikatnie oprósz solą.
    Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • 2. Przygotuj “panierkę”. Wymieszaj bułkę tartą z parmezanem i świeżymi ziołami. Dodaj masło i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
    Panierkę wyłóż równomiernie na rybę.
    Blaszkę wstaw do piekarnika na około 12 minut. Pod koniec włącz termoobieg, aby lekko zarumienić skorupkę na rybie. Uważaj, aby nie przypalić.

Porady

Łosoś pieczony najlepiej smakuje na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować