Łosoś pod pierzynką

4.5 (169 ocen)

To nie tylko elegancka przystawka, ale także świetny pomysł na Wielkanocne śniadanie czy Wigilijną kolację. Zielone jak wiosenna, soczysta trawa ciasto szpinakowe i delikatny łosoś otulony aromatycznym, czosnkowym serkiem. Wszystko razem tworzy idealne połączenie.

Składniki:

  • Ciasto szpinakowe:
    30 dag mrożonego szpinaku *
    3 jajka
    3 łyżki mąki
    1/2 łyżeczki soli
    Pozostałe składniki:
    20 dag łososia wędzonego na zimno w plastrach **
    30 dag sera białego
    2-3 ząbki czosnku
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    pieprz biały
    sól
    Dodatkowo:
    pęczek szczypiorku

Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski Ser

Łosoś pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto szpinakowe:
    Szpinak rozmrażamy, odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Białka ubijamy z solą na pianę, dodajemy żółtka, przesianą mąkę i mieszamy. Do ciasta dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto szpinakowe wykładamy na blachę o wymiarach 26 X 36 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Równamy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy około 20-25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Do twarogu dodajemy przeciśnięty czosnek i jogurt naturalny. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy do połączenia sę składników. Masa powinna mieć taką konsystencję, aby można było ją z łatwością rozsmarować na cieście. Na szpinakowe ciasto wykładamy połowę sera. Wierzch równamy i układamy plastry łososia. Przykrywamy resztą sera i równamy. Wierzch posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Porady

* można użyć szpinaku świeżego, należy go najpierw zmielić i również odcisnąć z nadmiaru soku ** użyłam łososia z koperkiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować