Łosoś gotowany na czerwonych pomarańczach

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Delikatny, soczysty o cytrusowej nucie łosoś, podany z sałatką z owoców tropikalnych i małymi gwiazdkami z purée ziemniaczanego.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g dzikiego łososia ze skórą
    2 czerwone pomarańcze
    sól morska
    pieprz czarny
    koperek
    łyżeczka masła ziołowego lub zwykłego
    sałatka owocowa:
    kiwi
    2 łodygi selera naciowego
    granat
    cebula czerwona
    czerwona pomarańcza
    natka pietruszki
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś gotowany na czerwonych pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Łososia dzielimy na porcje po 250 g. Solimy, pieprzymy, posypujemy koperkiem. Na patelni układamy plasterki pomarańczy. Na plasterkach układamy rybę. Na każdym kawałku kładziemy po wiórku masła. Na wierzchu ryby kładziemy po 2-3 plasterki pomarańczy. Na dno patelni wlewamy wodę około 100 ml.
  • przygotowanie 2. Rybę przykrywamy, włączamy ogień i gotujemy przez 7-8 minut.

    W czasie, gdy ryba się gotuje robimy sałatkę owocową. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki; selera kroimy na drobne kawałki; cebulę cienko kroimy; pomarańczę obieramy i filetujemy, z reszty wyciskamy sok do sałatki. Natkę i koperek drobno siekamy. Wszystko mieszamy i posypujemy pestkami granatu.

    Rybę podajemy z sałatką oraz gwiazdkami ziemniaczanymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować