Łosoś duszony w pomarańczach

5 (193 ocen)

  • 30 min

Danie z łososia charakteryzuje się oryginalnością smaków od słodkiego do kwaśnego z nuta cytryny, pomarańcza i imbiru. Jest pożywne i sycące oraz zawiera wiele witamin. Bardzo ładnie komponuje się na talerzu ze względu na swoją gamę kolorystyczną.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 dzwonki z łososia bądź jeden większy płat
    2 pomarańcze
    1 cytryna
    Łyżka miodu
    Łyżeczka imbiru startego bądź przyprawy w proszku
    1 duża cebula
    1 ząbek czosnku
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś duszony w pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzwonki z łososia opłukać ( w przypadku płatu ryby pokroić na szerokość dwóch palców). Na patelkę wlać oliwę z oliwek, dodać rozgnieciony czosnek,
    po czym dodać posiekaną w cienkie piórka lub kostkę cebulę. Do zrumienionej cebuli dodać dzwonki z łososia bądź pokrojone płaty. Podsmażyć po 5 min na każdej stronie. Wycisnąć sok z 2 pomarańczy i połówki cytryny ( ja daję 1 wyciśniętą cytrynę) zetrzeć trochę skórki z pomarańczy).
    Po opieczeniu łososia zalać go sokiem z pomarańczy i cytryny dodać łyżkę miodu i łyżeczkę imbiru. Dusić na lekkim ogniu przez 15 -20 min. Aż cebula będzie miękka i aż zrobi się gęsty sos. Podawać
    z kulkami ryżowymi.

Porady

Jeżeli lubicie mniej słodkiego łososia można dodać trochę mniej miodu. Znakomicie smakuje z gotowanym ryżem lekko prażonym na oliwie:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować