Łosoś gotowany na parze

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak przygotowana ryba jest delikatna i soczysta.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Filet z łososia: 500 gramów
    - białe części pora: 2 sztuki
    - marchew: 1 sztuka
    - seler: 1 sztuka
    - pietruszka: 1 sztuka
    - koperek: 1 pęczek
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - ziele angielskie: 1 szczypta
    SOS JOGURTOWY::
    - jogurt naturalny: 150 gramów
    - cytryna: 1 sztuka
    - majonez: 3 łyżki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś gotowany na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia najlepiej przyprawić chwilę wcześniej solą, pieprzem i cytryną. Najważniejsza rzecz w tej potrawie to wywar, który musi być aromatyczny i nadać rybie ten aromat.
  • łosoś na parze 2. Na durszlaku układamy płaty łososia, przekładając go koperkiem. W garnku wkładamy do wody wszystkie warzywa i zagotowujemy. Nastawiamy w garnku wrzątek, przykrywamy pokrywką i parzymy! Trudno jest powiedzieć ile, ale nie zadługo. Warto po jakichś 15 minutach sprawdzić, czy ryba jest już dobra.
  • 3. Przygotowujemy sos: Wszystkie składniki czyli jogurt, majonez, sól, pieprz, oraz wyciśnięty sok z cytryny wkładamy do miski i mieszamy.

    Wykładamy na talerz łososia, polewamy sosem i podajemy np. z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować