Łopatka pieczona bez tłuszczu z marchewką i z nutką anyżu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Zamiast mięsa duszonego z marchewką, które bardzo lubi moja rodzina, postanowiłam przygotować je na obiad bez użycia tłuszczu wykorzystując do tego torebkę do pieczenia. Takie mięso jest doskonale aromatyczne, smaczne a wystarczy tylko pokroić wszystko i zamknięte w torebce włożyć do pieczenia:)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki na około 5 porcji:
    650 g łopatki wieprzowej b/k
    250 g marchewki (obranej)
    gwiazdka anyżu
    3 łyżeczki przyprawy do dan kucharek
    1 łyżeczka tymianku
    ½ łyżeczki oregano
    ½ łyżeczki gorczycy białej
    3 łyżeczki mąki
    torebka do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łopatka pieczona bez tłuszczu z marchewką i z nutką anyżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w plasterki.
  • 2. Wszystko wrzucamy do torebki do pieczenia, wsypujemy przyprawy i trzymając torebkę ściśniętą od góry rozprowadzamy przyprawy na mięsie a następnie wsypujemy mąkę.
  • 3. Gwiazdkę anyżu łamiemy.
  • 4. Torebkę zamykamy dołączonym do niej żaroodpornym klipsem.
  • 5. Delikatnie obracając rozprowadzamy jeszcze raz przyprawy i mąkę na mięsie, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika w 190 st. C przez około 60 minut.

Porady

Ja podałam je z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować