Soczysta wołowina pieczona bez tłuszczu

  • wyświetlono: 20819 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepisem na pieczeń wołową bez dodatku tłuszczu, którą często przyrządzam na niedzielny obiad.Zdrowo, smacznie i bardzo aromatycznie.

  • 50min

Składniki

1. 800g ligawy wołowej lub wołowiny pieczeniowej extra
2. 6 ziemniaków
3. 400g modrej kapusty
4. 3 jabłka (najlepiej antonówki)
5. 2 szalotki
6. 5 ząbków czosnku
7. 10 szt. suszonych owoców żurawiny
8. kminek
9. majeranek
10. estragon
11. 2 łyżki aceto balsamico
12. pieprz kolorowy tłuczony
13. pieprz biały
14. musztarda ziołowa
15. 2 łyżki miodu płynnego
16. Sok z ½ cytryny
17. 250 ml wina czerwonego, wytrawnego
18. bulion warzywny (może być z kostki)
19. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
20. 150 ml wody

Sposób przygotowania przepisu:

Soczysta wołowina pieczona bez tłuszczu

  • 1. 1. Mięso płuczemy i osuszamy.
    2. Z miodu, musztardy, wina, aceto balsamico, posiekanych 3 ząbków czosnku i 1 szalotki, żurawiny, 1 obranego i pokrojonego jabłka, tłuczonego pieprzu oraz estragonu przygotowujemy marynatę i wkładamy do niej mięso na 10 min.
    3. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w ósemki zalewamy gorącym bulionem warzywnym (0,5l), dodajemy po 0,5 łyżki majeranku i kminku, 2 ząbki czosnku i biały pieprz - mieszamy i całość przekładamy do rękawa pieczeniowego. Zamykamy szczelnie rękaw z obydwu stron i na górze robimy parę nakłuć szpilką do odparowania nadmiaru wody.
    4. Mięso z marynatą przekładamy do drugiego rękawa i go nie nakłuwamy.
    5. Obydwa rękawy umieszczamy w piekarniku (180°C) na blasze; mięso na 30 min; ziemniaki na 15 min.
    6. Na parę minut przed końcem pieczenia nacinamy górę rękawa z mięsem, aby się zrumieniło.
    7. W międzyczasie przygotowujemy surówkę z modrej kapusty. Kroimy kapustę na cienkie paski, solimy, pieprzymy, dodajemy odrobinę cukru, obrane i pokrojone jabłko oraz szalotkę. Skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny i mieszamy. Odkładamy do lodówki
    8. Mięso wyjmujemy i kroimy w plastry i trzymamy w cieple.
    9. Sos z pieczenia przelewamy do rondelka, zagotowujemy i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie - mieszamy energicznie i po minucie sos jest gotowy.
    10. Z drugiego worka wyjmujemy gotowe ziemniaki.
    11. Na ogrzane talerze wykładamy mięso , ziemniaki, sos i surówkę.
    12. Podajemy z czerwonym winem lub piwem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiad

Komentarze

Podobne przepisy

Lasagne

Dodane przez: czarrna

Włoska lasagne

Coś na specjalną okazję

Spaghetti carbonara

Dodane przez: czarrna

Carbonara

Makaron w aksamitnym serowo-jajecznym...

Omlet z brukselką

Dodane przez: P_Aneta

Omlet z brukselką

Pikantny omlet z brukselką to świetna...


Kaczka faszerowana wieprzowiną z selerowymi frytkami

Dodane przez: Martyna1991

Kaczka faszerowana wieprzowiną z selerowymi...

Kaczkę przygotowałam na proszony...

Duszony schab w sosie musztardowym

Dodane przez: StaryZeszyt

Duszony schab w sosie musztardowym

Aksamitny sos z musztardy francuskiej...

SCHAB PIECZONY W MUSZTARDZIE

Dodane przez: zuzka8513

SCHAB PIECZONY W MUSZTARDZIE

DZIĘKI CAŁONOCNEMU MARYNOWANIU...