Soczysta wołowina pieczona bez tłuszczu

4.48 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Przepisem na pieczeń wołową bez dodatku tłuszczu, którą często przyrządzam na niedzielny obiad.Zdrowo, smacznie i bardzo aromatycznie.

  • 50 min

Składniki:

  • 1. 800g ligawy wołowej lub wołowiny pieczeniowej extra
    2. 6 ziemniaków
    3. 400g modrej kapusty
    4. 3 jabłka (najlepiej antonówki)
    5. 2 szalotki
    6. 5 ząbków czosnku
    7. 10 szt. suszonych owoców żurawiny
    8. kminek
    9. majeranek
    10. estragon
    11. 2 łyżki aceto balsamico
    12. pieprz kolorowy tłuczony
    13. pieprz biały
    14. musztarda ziołowa
    15. 2 łyżki miodu płynnego
    16. Sok z ½ cytryny
    17. 250 ml wina czerwonego, wytrawnego
    18. bulion warzywny (może być z kostki)
    19. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    20. 150 ml wody
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczysta wołowina pieczona bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso płuczemy i osuszamy.
    2. Z miodu, musztardy, wina, aceto balsamico, posiekanych 3 ząbków czosnku i 1 szalotki, żurawiny, 1 obranego i pokrojonego jabłka, tłuczonego pieprzu oraz estragonu przygotowujemy marynatę i wkładamy do niej mięso na 10 min.
    3. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w ósemki zalewamy gorącym bulionem warzywnym (0,5l), dodajemy po 0,5 łyżki majeranku i kminku, 2 ząbki czosnku i biały pieprz - mieszamy i całość przekładamy do rękawa pieczeniowego. Zamykamy szczelnie rękaw z obydwu stron i na górze robimy parę nakłuć szpilką do odparowania nadmiaru wody.
    4. Mięso z marynatą przekładamy do drugiego rękawa i go nie nakłuwamy.
    5. Obydwa rękawy umieszczamy w piekarniku (180°C) na blasze; mięso na 30 min; ziemniaki na 15 min.
    6. Na parę minut przed końcem pieczenia nacinamy górę rękawa z mięsem, aby się zrumieniło.
    7. W międzyczasie przygotowujemy surówkę z modrej kapusty. Kroimy kapustę na cienkie paski, solimy, pieprzymy, dodajemy odrobinę cukru, obrane i pokrojone jabłko oraz szalotkę. Skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny i mieszamy. Odkładamy do lodówki
    8. Mięso wyjmujemy i kroimy w plastry i trzymamy w cieple.
    9. Sos z pieczenia przelewamy do rondelka, zagotowujemy i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie - mieszamy energicznie i po minucie sos jest gotowy.
    10. Z drugiego worka wyjmujemy gotowe ziemniaki.
    11. Na ogrzane talerze wykładamy mięso , ziemniaki, sos i surówkę.
    12. Podajemy z czerwonym winem lub piwem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować