Lody truskawkowo-miętowe

0 (0 ocen)

  • 9 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bez barwników i sztucznych dodatków. Nie wymagają użycia maszyny do lodów, a mimo to są puszyste i smaczne.

  • 9 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Sos truskawkowy:
    1 szklanka świeżych truskawek
    50 g cukru
    1 łyżka soku z cytryny

    Pozostałe:
    2 jajka
    100 g cukru
    2 łyżki wody
    1 szklanka śmietany 30%
    1 łyżeczka ekstraktu miętowego/kropli miętowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Sos truskawkowy

Lody truskawkowo-miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i obrane z szypułek truskawki blendujemy na mus. Dodajemy cukier i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut. Studzimy.

    Jajka polewamy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek umieszczając je w osobnych miskach. Do żółtek dodajemy połowę cukru i wodę, ucieramy do białości. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy resztę cukru. Ucieramy, aż cukier się rozpuści. Śmietankę ubijamy na sztywno.

    Do żółtek z cukrem dodajemy 3/4 wcześniej przygotowanego sosu truskawkowego, mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo ubitą śmietankę i białka, całość delikatnie łączymy łyżką. Na koniec dodajemy krople miętowe i jeszcze raz mieszamy.

    Przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na minimum 8 godzin. Podajemy z resztą sosu truskawkowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować