Lody jagodowo czekoladowo miętowe

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lody domowe z nuta mięty i czekoladą białą. Nawet bez maszyny lody mogą być dobre. Wiemy co jemy i jemy zdrowo.

  • 5 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g jagód
    250 ml śmietany kremówki 36 %
    125 ml śmietany 18 %
    50 g czekolady białej
    7 gałązek mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody jagodowo czekoladowo miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewam śmietanę 18 % i 125 ml śmietany kremówki. Miętę myję, osuszam i przekładam do śmietany. Zagotowuję na wolnym ogniu i odstawiam na godzinę. Mięta w tym czasie wydobędzie aromat. Przekładam miętę na sitko, odciskam mocno i wyrzucam. Śmietanę zagotowuję ponownie, odstawiam i dodaję połamaną czekoladę, odstawiam na chwilę aż się rozpuści i mieszam. Jagody miksuję blenderem, dodaję do zimnej śmietany czekoladowej. Pozostałą kremówkę miksuję blenderem i dolewam jagodową masę. Przelewam do pojemnika, wstawiam do zamrażalnika. Po trzech godzinach miksuję żeby nie wytworzyły się kryształki i robię tak jeszcze ze trzy razy co jakiś czas. Przed podaniem wyjmuje lody z zamrażalnika 30 minut wcześniej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jagody Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować