Letnia zupa koperkowa z jajem

4.75 (4 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Tak smakuje i pachnie lato. Lekka zupa z ziemniaczkami, jajkiem i dużą ilością koperku.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mała cebula szalotka
    łyżka oleju rzepakowego
    2 łyżki masła
    duży pęczek koperku
    5-7 ziemniaków
    200 g śmietany 18 %
    łyżka mąki pszennej
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól do smaku
    4 jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa koperkowa Kartoflanka

Letnia zupa koperkowa z jajem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju rzepakowym i maśle zeszklić cebulkę drobno pokrojoną w kostkę. Do cebulki dodać pół pęczka koperku drobno pokrojonego. Dusić na wolnym ogniu.
    Dodać obrane, umyte i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Dusić i mieszać od czasu do czasu. Zalać wrzątkiem ok 1,5 l. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.
    Śmietanę wymieszać z mąką i kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wlać do garnka, pomieszać, zagotować. Dodać pieprz młotkowany z kolendrą, sól do smaku i pozostały koperek drobno posiekany.
    Zupę podawać gorącą z połówkami jajek.
    Smacznego

Porady

Żeby cieszyć się taką zupą lub innymi potrawami z dodatkiem koperku w późniejszym czasie, w zimie, warto zamrozić kilka pęczków koperku. Wystarczy koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać i zapakować do pudełka. Umieścić w zamrażarce. Taki koperek nic nie traci na wartości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować