"Leśny Mech" Ciasto ze szpinakiem i granatem

  • wyświetlono: 7308 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Gdy rodzina zobaczyła upieczone zielony placek podchodziła do niego z wielkim dystansem i wszyscy zastanawiali się co to ja znów wymyśliłam ;) Jednak efekt końcowy wszystkim się spodobał, a co najważniejsze ciasto wszystkim smakowało :)

AnkaFiranka
  • 130min

Składniki

450 g mrożonego szpinaku (np. brykiet czyli rozdrobnionego)
1 szkl. drobnego cukru
3 jajka
1 szkl. oleju
1,5 szkl. mąki krupczatki
0,5 szkl. mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1/2 cytryny
400 ml. śmietany 30%
2 śmietan-fixy
200 g twarożku np. President
2 łyżki cukru pudru
cukier wanilinowy
1 granat

Sposób przygotowania przepisu:

"Leśny Mech" Ciasto ze szpinakiem i granatem

  • 1. Szpinak wyjmujemy i rozmrażamy na drobnym sitku z wody.

    Cytrynę szorujemy i ścieramy jej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy na puszystą masę stopniowo dodając cukier. Następnie powoli wlewamy olej i chwilę mieszamy łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy. Na koniec dodajemy rozmrożony szpinak oraz skórkę z cytryny i całość mieszamy łyżką. Dno tortownicy o średnicy 25 cm (lub o wymiarach zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smaruujemy niczym. Szpinakowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 1 h w temp. 180 °C.
  • 2. Po wystudzeniu ciasta obcinamy ostrym nożem jego wierzch i przekładamy je do miseczki. Ciasto kroimy na blaty.
  • 3. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec 2 śmietan-fixy i cukier puder. Na końcu dodajemy twarożek i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Połowę masy przekładamy na pierwszy blat, przykrywamy go drugim blatem, wykładamy pozostałą część masy i posypujemy okruszkami które wcześniej odłożyliśmy do miseczki. Okruszki można lekko docisnąć do ciasta. Na koniec wierzch posypujemy ziarenkami z granatu i opcjonalnie przystrajamy cukrowymi muchomorkami. Placek ze szpinakiem przechowujemy w lodówce lub w chłodnym miejscu.

Porady

Ziarna granatu można zastąpić świeżymi malinami, jagodami, borówkami lub porzeczkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataplacek ze szpinakiem

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto kora

Dodane przez: czarrna

Ciasto "KORA"

Mix składników i smaków

Drożdżowe bez wyrabiania z rabarbarem

Dodane przez: dagita

Drożdżowe bez wyrabiania z rabarbarem

Ciasto drożdżowe dla leniwych bo...

image-22fu4bn

Dodane przez: Habibi Chi

Sernik mascarpone z bananami bez pieczenia

Prosty w wykonaniu sernik z mascarpone...

Migdałowo-bezowy torcik

Dodane przez: martula85

Migdałowo-bezowy torcik

Bezowe blaty z nutą migdałów ,...

Pyszny mazurek.

Dodane przez: BABECZKA 35

Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem...

Chociaż do Świąt jeszcze kilka...

Sernik z kaszą manną

Dodane przez: stellina

sernik z kaszą manną

Przepis tego pysznego ciasta dotarł...