REKLAMA

"Leśny Mech" Ciasto ze szpinakiem i granatem

wyświetlono: 35444 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Gdy rodzina zobaczyła upieczone zielony placek podchodziła do niego z wielkim dystansem i wszyscy zastanawiali się co to ja znów wymyśliłam ;) Jednak efekt końcowy wszystkim się spodobał, a co najważniejsze ciasto wszystkim smakowało :)

opublikowany: 20.04.2015
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku (np. brykiet czyli rozdrobnionego)
    1 szkl. drobnego cukru
    3 jajka
    1 szkl. oleju
    1,5 szkl. mąki krupczatki
    0,5 szkl. mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka z 1/2 cytryny
    400 ml. śmietany 30%
    2 śmietan-fixy
    200 g twarożku np. President
    2 łyżki cukru pudru
    cukier wanilinowy
    1 granat
Ocena:

(średnia 4.5 z 200 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak wyjmujemy i rozmrażamy na drobnym sitku z wody.

    Cytrynę szorujemy i ścieramy jej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy na puszystą masę stopniowo dodając cukier. Następnie powoli wlewamy olej i chwilę mieszamy łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy. Na koniec dodajemy rozmrożony szpinak oraz skórkę z cytryny i całość mieszamy łyżką. Dno tortownicy o średnicy 25 cm (lub o wymiarach zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smaruujemy niczym. Szpinakowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 1 h w temp. 180 °C.
  • 2. Po wystudzeniu ciasta obcinamy ostrym nożem jego wierzch i przekładamy je do miseczki. Ciasto kroimy na blaty.
  • 3. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec 2 śmietan-fixy i cukier puder. Na końcu dodajemy twarożek i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Połowę masy przekładamy na pierwszy blat, przykrywamy go drugim blatem, wykładamy pozostałą część masy i posypujemy okruszkami które wcześniej odłożyliśmy do miseczki. Okruszki można lekko docisnąć do ciasta. Na koniec wierzch posypujemy ziarenkami z granatu i opcjonalnie przystrajamy cukrowymi muchomorkami. Placek ze szpinakiem przechowujemy w lodówce lub w chłodnym miejscu.

Porady

Ziarna granatu można zastąpić świeżymi malinami, jagodami, borówkami lub porzeczkami.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: smaki-katriny 18449562_1395927430468853_6147921139547772798_o (1)

Ciasto leśny mech

Wspaniałe i piękne ciasto, które oczarowało mnie od pierwszego wejrzenia, i do tego zdrowe :-)

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 15.08.2015 | wyświetlono: 39659 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE